Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Februári fogadalmak, ha januárban elmulasztottad

Elkezdeni és újrakezdeni, nem csak januárban lehet. A legjobb mindig, ha már ma elkezded a változást, az újratervezést - mint Emese.

Tavaly januárban három dolgot fogadtam meg:  1. minden saras - poros futás után, még aznap letakarítom a cipőmet,  2. minden futóverseny után írok róla legalább egy pár sort, 3. nem csak futni, de erősíteni is fogok különböző keresztedzésekkel. Hát, ezt a három egyszerűnek tűnő pontot nem sikerült teljesítenem. 

Hülyeség ez a januári fogadalom, ha az ember nem tartja be, de kiváló javítási lehetőséget ad a februári fogadalom!

A február nekem eddig sokkal jobban bevált, hiszen 4 éve, pont februárban kezdtem el futni. Az évek alatt sok mindent megtanultam, és megtapasztaltam.

Van olyan futószezon, amelyben sokkal többet tanulsz magadról, mint bármikor korábban. Íme az én tanulságaim:


Fontos az optimista hozzáállás

Szeretnék tíz és húsz év múlva is futni - ehhez pedig kell az önmagamba vetett hit, hogy bízzak magamban. Nem csak egy nehéz versenyen, hanem a civil életben is mantráznom kell időnként, hogy: „Meg tudom csinálni, lehet nem lesz könnyű, de meg tudom, és meg akarom csinálni." A sokat hallott közhellyel élve, "ha könnyű lenne, mindenki ezt csinálná". Van ebben valami.

Megvalósítható célokat kell kitűzni

Lehet komoly célokat megfogalmazni, de szét kell szedni azt kisebb részcélokra, hogy ne nyomasszon a "nagy falat".

Egy kis sztori a megvalósítható célokról:
Tavaly az OCC (56km, 3500 m szint - az UTMB népszerű ultra-terepfutóverseny egyik alversenye) volt a nagy célom. Minden edzésem és versenyem arról szólt, hogy sikerüljön az OCC teljesítése. A hosszútávfutásban megszokott módszer az, hogy magát a távot és a felkészülést is szakaszokra bontjuk, lépcsőkre, ha úgy tetszik, és ezeknek a résztávoknak a teljesítését célozzuk meg.
A felkészülés hónapjai  hetekre, majd a hétvégi hosszúfutások szakaszaival oszlanak kisebb darabokra. Így már egészen emészthetőnek tűnt a hosszú felkészülés, a sok-sok megtervezett kilométer. 

Milyen érzés egy nagy cél tejesítése?

Az OCC-re kemény volt a felkészülés, és aztán maga a verseny is. Szintidőn belül beértem,  és hatalmas élmény volt, még máig él bennem az érzés, ahogy az elképesztő mélységeket és magasságokat megéltem, a célbaérésről nem is beszélve.Viszont az öröm mellett azt is megállapítottam, hogy sokkal komolyabb felkészülésre lett volna szükségem.

Időnként meg kell állni értékelni azt amit, és ahogyan csinálod! 

Mindenkinek 24 órája van. Dolgozunk, ki-ki gyereket nevel, ápoljuk az emberi kapcsolatainkat, eleget teszünk egyéb kötelezettségeinknek, alszunk, eszünk - és a maradék időből igyekszünk kispórolni a futásra, sportolásra.  Bizony nem könnyű fenntartani az egyensúlyt. Az időnk kevés, a célok imponálóak. Sokszor rohanunk, és nincs időnk elgondokodni azon, hogy vajon jó úton haladunk-e egy kitűzött célunk felé, túlvállaljuk-e magunkat. Minden szempontból egészségesen és reálisan megvalósítható céljaink vannak-e valójában. Érdemes néha megállni és végiggondolni, hogy minden szempontból reálisan megvalósítható célokat tűzzünk ki. Ha pedig úgy néz ki, hogy túllőttünk a célon, módosítani kell.

Ezt is olvasd el! Hány futóverseny fér egy évbe?

Addig futok, amíg jólesik

Ez volt a örökérvényű mottóm, amivel elkezdtem a futást. Bármelyik ember akinek volt már nagyobb célja és sikeresen teljesítette azt, ismeri valószínűleg azt az üresség érzést, ami egy cél teljesítése után bekövetkezik. 

A korábban említett nyári OCC verseny után jó pár hónappal futottam először jólesően. Pedig az OCC után kevés pihenővel ugyanúgy jártam edzésre és versenyekre is, de még sehol nem tartottam az események feldolgozásával sem fejben, sem fizikálisan. Az élet nem állt meg. Arra sem volt időm, erőm, hogy összegezzem magamban a versenyt, legalább vázlatosan. Mindjárt tavaszodik, és ilyen még nem volt a futóéletemben, hogy nem vagyok benevezve semmilyen eseményre idén! (És mégis forog a Föld!)

Ezt is olvasd el! Pihend ki a versenyszezont

Nem kell, hogy más jelölje ki az utamat, majd megtalálom én 

Akkor most, hogy bemelegítettem, indulok is. Ha pedig visszajöttem, ideje benevezni valami újra és megtartani mindazt, amit önmagamnak megígértem. Meg tudom csinálni. Csak egy jól megvalósítható cél kell,  amit megfelelő tudatossággal és az adott pillanat megélésével tudok teljesíteni.

Addig futok, amíg jól esik.

(Aztán persze írok róla.)