Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Anna 61 évesen futotta első maratonját

A futás szellemisége nem csupán fiatalon szippanthat magába. Anna 57 évesen kezdett futni, és 2017-ben maratont futott. A története elképesztő!

Futóénem egészen 57 évet várakozott, mire kibontakozhatott. De van még ellentmondás a futókarrieremben: egy bokatörtés hozta közel hozzám ezt a sportágat. Elkezdtem versenyekre járni és mint mindenkinél, akinél bekattan valami, jött a 10 km, a félmaraton, 2017 márciusában, 61 évesen pedig maratont futottam. 

Egy véletlen folytán kerültem kapcsolatba a futással, egy szerencsétlen bokatörés miatt. Gyógytorna után az orvos javasolta, hogy kerékpározzak. Mondtam, hogy nem tudok - ezen jót mulatott - majd javasolta a szobakerékpárt. Konditeremben kipróbáltam, utáltam, untam, nyomta a fenekemet. De ha már ott voltam, sorra kipróbáltam a kondigépeket, és a futópad megtetszett. Állítgattam, jó volt játszani a sebességgel.

Kipróbáltam a futást kinn a szabadban, éreztem, hogy ez egészen más, sokkal jobb, szabadabb érzés.

Első futóversenyem 2013 tavaszán a Coca-Cola Női Futógála volt. A Margitszigetet (5,3 km) még nemigen tudtam egy szuszra körbefutni, de kis tudással, nagy bátorsággal” beneveztem a 3 km-es és a 6 km-es távra is. Sikerült! A sikerélmény és hangulat annyira megfogott, hogy onnan egyértelmű volt a folytatás. Azóta rendszeres részvevője vagyok a BSI futóversenyeinek, de más versenyeken is indulok. Ahol korosztályos az értékelés, nem egyszer dobogóra is állhatok, ez még tovább lelkesít. Csatlakoztam a Szigetfutókhoz, ahol a futás élményén kívül remek társaságot és barátokat is kaptam.

Ezt is olvasd el! Kell egy csapat

2013 óta fokozatosan növeltem a távokat. Először 10 km, 2014-ben már félmaraton, 9 félmaraton után 2016 őszén pedig már 30 km-t teljesítettem. Ez után határoztam el, hogy 2017 márciusában lefutom a Maratonfüredet. Azért választottam ezt a versenyt, mert erre nem nyári kánikulában kell felkészülni, és a szintidő is elég kedvező, 5 óra 53 perc. A telet végigfutottam, edzőterembe csak akkor mentem, ha -10 fok alá ment a hőmérséklet. Kiegészítésképpen úszás, lépcsőzés (sok száz emelet!).

Minden másnap futottam, de az edzéstervet rugalmasan kezeltem. Ha hosszabb futások után éreztem, hogy pihenésre van szükségem, inkább kihagytam, de megérte. Az ajánlott heti kilométer számnál általában többet futottam, a 30 km-t is többször lefutottam 4-6 héttel a verseny előtt. Biztosra akartam menni!

Ezt is olvasd el! Vidd el anyát futni - Judit és Annamária

Aztán eljött a nagy nap! 

A legfontosabb az volt, hogy ne fussam el az elejét, amikor még lenne nagy lendület, be kellett osztani az erőmet. Korábban megnéztem az előző évek eredménylistáit, pontosabban a listák végét, és láttam, hogy bár a szintidő 5 óra 53 perc, a 6 óra 10 - 6 óra 15 között érkezőket még beengedték a célba. Úgy terveztem, hogy ha a szintidőt kicsit túl is lépem, 6 óra fölé azért ne menjek. Végül 5 óra 46 perccel értem célba. Holtpont nem volt, a 42,195 km-t az első métertől az utolsóig élveztem. Hatalmas élmény volt! Az első maratonjukat futók az elöl lévő rajtszámon kívül kaptak a hátukra egy „Első maratonom” feliratot is, és szinte alig volt futótárs, akinek ezt látva ne lett volna egy-két bíztató kedves szava. „Meglesz az az első maraton!” „Nagyon jól tolod!” „Szuper vagy” „Hajrá első maratonista” Volt, aki lelassított mellettem és megkérdezett, hogy nincs-e szükségem valamire, energiaszelet, víz stb. Ennyi kedvességet életemben nem tapasztaltam! Ezt legalább egyszer mindenkinek át kellene élni! Kedves margitszigeti futótársam, Kovács Gizike Dunaújvárosból utazott el a maratonra, hogy ott várjon a célban, ezúton is újra köszönöm neki! 

Ezt is olvasd el! Készülj fel életed első 5 kilométerére - program

A verseny után a boldogságtól napokig 3 méterrel a föld fölött lebegtem. Egy héttel később még mindig, ekkor megkérdeztem Sztarenszky Marikát (Magyarország legidősebb maratonfutónője, aki a 9. maratonját most futotta Rómában 82 évesen), hogy ez normális-e. Azt mondta, hogy igen, ez a büszkeség és boldogság életem végéig el fog kísérni.