Teszteltük a Skechers GoRun Forza cipőt

Teszteltük a Skechers GoRun Forza cipőt

A Skechers GoRUN Forza, egy amatőr futó számára, a mindennapos edzésekhez, félmaratoni és maratoni távok lefutásához is alkalmas futócipő. A stabilitás és párnázottság jellemzi, van benne anyag, így a nagyobb súlyú futók is bátran viselhetik. Rövidebb, 10 kilométer körüli távokon teszteltem a GoRUN Forzát, leginkább aszfalton. Gyakran szerzek vízhólyagokat futás közben, így külön megörültem, amikor a Forzát felvéve azt tapasztaltam, hogy a 3D nyomtatóval készült felsőrész egy egységként veszi körül a lábamat, sehol egy varrás, egy túlzott merevítés, így a lábujjaim szabadon terülhettek szét a cipőben.

 

Első felvétel után a GoRun Forza

Kifejezetten tetszett, hogy bár a cipő egyik erőssége a stabilitás és a párnázottság,  és én is éreztem az első felvétel alkalmával az „új cipő puhaságot”, mégsem egy túlpárnázott, instabil cipőt készített a Skechers. Úgy puha a talp, hogy futás közben mégis érzem a talajt, érzem, hogy a cipő együtt mozog a lábammal. Van a Skechersnek olyan cipője ami párnázottabb, még vastagabb talppal van ellátva mint a Forza, de én kevésbé szeretem a maxi talpú, "túlcsillapított"  cipőket. Ránézésre a színe klassz, és ebből a típusból is van számtalan színkombináció - ez is Skechers sajátosság. Ha színes cipőkre vágysz, akkor nézz szét a márka kínálatában, mert a Skechers tervezői nem fukarkodtak a színekkel, mikor a tervezőasztal elé ültek.

Mikor a kezembe fogtam a cipőt, egyből az volt az első megállapításom, hogy masszív, strapabíró darab. Első ránézésre a GoRUN Forza talpának masszív megjelenése, intenzív mintázata és színvilága, kissé "holdjárós" érzést keltett bennem  Szeretem, ha egy cipő kényelmes, és nőies, ne legyen bumfordi, ha a lábamon van.  Felvéve teljesen rendben voltunk. Ami megfogott már elsőre is, az a finom, puha szövet felsőrész, ami sehol nem szúrja vagy bántja a lábam, mert nincs rajta varrás.

Skechers GoRUN Forza 2

A Skechers GoRUN Forza új verziója a Forza 2, már több színben kapható itthon is. Jelenleg Virág teszteli nálunk a Forza 2-es verzióját, rövidesen az ő véleményét is bemutatjuk.

 

A Skechers GoRUN Forza talpa az én cipőimhez képest vastagabb, mégis jól hajlik, miközben nem engedi túlságosan szabadjára a lábam, inkább segíti a gördülést a talajon. Egyébként a talp szerkezete kissé íves. Mivel korábban nem futottam ilyen íves talpú cipőben, éreztem is a kialakítás sajátosságát, és egy helyben állás közben is olyan érzésem volt, mintha indulni akarna a cipő a lábam alatt. 

A cipő szerkezetéről

A talp

A talp borázottsága mélyebb a többi aszfaltos cipőmnél, emiatt az aszfalton túl, könnyű, kevésbe technikás terepre is biztonsággal felvenném (pl. kavicsos útra, erdei, homokos részekre).

A csillapítást kiválóan érezni a sarok résznél. Én futás közben sarokra érkezem, és egyértelműen érzem, hogy mennyivel több csillapítás van a sarok alatti részen. Kicsit olyan érzés, mintha egy gumilabda lenne berejtve a sarkam alá, ami nagyon klassz, szinte megdob, lendületet ad a futáshoz.

A talajjal kontaktáló külső talp, sarok alatti részén, picit magasabbak a bordák és olyan anyagból készült, hogy a kopásnak jól ellenálljon.

A lábujjak alatt, a külső talp hálós szerkezete úgy lett kialakítva, hogy minden lépésnél biztosítsa a rugalmas ellépést a futó számára.

Sarok merevítés

A cipő felsőrészében a sarok rész erős, körbeöleli hátulról a lábat, ezáltal stabilan tartja azt a cipőben. Ugyanez a rész a cipő belsejében jól párnázott, így futás közben nem bántja az Achilles területét, gyakorlatilag észrevétlen.

Tetszik, hogy nem ér fel túl magasan a bokámhoz a cipő, így kényelmes, nem dörzsöl sehol sem.

Felső rész

A lábujjaknál tágas, kényelmes a cipő, tudnak mozogni a lábujjaim. A cipő orránál, és kétoldalt finom megerősítést kapott a felsőrész, ami nem merev, hanem rá van ragasztva a felsőrészre, így az belül nem irritálja a lábujjakat.

Elég vastag a szövet, a szellőzése lehetne egy picit jobb, de így esőben kevésbé ázik át, de nem vízálló. 

Jól meg kell húzni a fűzőt, mert a sarok részt körbeölelő részen kívül, nincs benne merev rész, de a fűző segítségével jól rá lehet húzni a cipőt a lábfejre. Vékonyabb lábfejű futóknak nem biztos, hogy ez elegendő.

Fényvisszaverő

Oldalt és hátul fényvisszaverők vannak a cipőn, amiért extra piros pont jár, mert nagy felületűek és sok van belőlük, jól láthatóvá teszik a futót sötétben is.

Cipőfűző

Fontos a jó cipőfűző, és ezzel nem volt gondom. A fűző nem bomlott ki, pedig tesztként direkt sima masnira kötöttem (de azért jól meghúztam).

Ki lehet gyorsan fűzni és lekapni a cipőt. Ez különösen hasznos lehet, ha az ember úgy esik be az ajtón, hogy teljesen kiszáradva próbál minél hamarabb megszabadulni a cipőtől, hogy vízhez jusson vagy esetleg triatlonozik.

 

Kinek és milyen futáshoz ajánlom a GoRun Forzát?

A teszt alatt könnyű futásokat végeztem. Edzőcipőnek mindenkine ajánlom, aki nem szokott hozzá a könnyű, minimál cipőkhöz. Tempós, gyorsító futáshokhoz lehet, hogy kicsit mackós ez a cipő. Aki nagyobb súlyú futó vagy erősen csapja a sarkát a talajba, azoknak nagyon jó választás lehet. 

Versenycipőnek, gyorsabb tempó diktálásához talán túl robosztus, bár igazi versenycipőt kevesen hordanak az amatőr futók közül. Ha egy pár cipőt szeretnél venni edzésekre és versenyekre, akkor a GoRUN Forza jó választás lehet.

Ha minimál cipő rajongó vagy, akkor ez nem a te cipőd.

Nekem fontos, hogy azt érezzem futás közben, hogy a cipő együtt mozog velem. A cipő segítsen, és ne akadályozzon a mozgásban. A masszív külső ellenére, a Forza kellő támasztást ad a lábamnak, és remekül gördül a talpam alatt. 

Aszfaltra és kissé kavicsos erdei utakra ajánlom a mélyebb bordák miatt. A talp elég vastag és erős ahhoz, hogy rosszabb minőségű úton se okozzon fájdalmat a futónak. (Legokon átlépkedni is kiváló, egyáltalán nem érezni az legok éleit. :D )

Rekortánon már úgy pattogtam benne, mint egy kenguru,  ezért nagyon puha vagy gumis talajra nem ajánlom, de lehet, hogy ez csak engem zavart.

Mivel a lábujjak alatti rész és a sarok is eléggé meg van erősítve, sarokra és talpközépre érkezésnél is jó lehet a cipő.

Távban a Forza szerintem jól bírja a hosszabb futásokat is, masszív cipő, nem hiszem, hogy hamar elfáradna a talpa. A mostani rövid 10 km körüli futásaim meg se látszottak rajta, a talpa nem nyomódott be, nem vesztett rugalmasságából, persze ez majd több száz kilométer lefutása után derül ki igazán.

Pár kilométertől akár félmaratoni vagy maratoni versenyek lefutásához is ajánlom.  A cipőválasztásnál nem érdemes azt nézni, melyik cipő mit bír hivatalosan, a saját érzéseidre, tapasztalataidra hagyatkozz!

Ha befelé dől a lábfejed futás közben, akkor is remek választás. 

Szubjektív 

A választásnál nagyon résen kell lenni a méretezéssel, mert az európai méretezése kicsit el lett számolva. Érdemes az amerikai méretet nézni és az alapján választani cipőt, mert az stimmel. Az én GoRUN Forzámban az EUR méretezés  37-est ír, míg igazából EUR 39-39,5-esben futok. Még egyszer hangsúlyozom, hogy az amerikai méretezés stimmel (7-es). Ez akkor fontos, ha neten rendelsz, máskülönben fel fogod próbálni a cipőt és akkor majd kiderül, hogy Skechersből mi a te méreted. 

Extra piros pont és pacsi a gyártó cégnek, amiért mellékel egy más színű cipőfűzőt is a termékhez. Apróság, de lányok, lássuk be, egy teljesen új cipőt kapunk, ha átfűzzük a rózsaszín fűzőt!

....................................................................................................................................

Skechers GoRun Forza Adatok

Súly: 236 gramm

Típus: stabil

drop (lábujjak és sarok alatti talp lejtése): 8mm (30mm vs. 22mm)

Resalyte® technológia, két részből álló középtalppal adja meg a puha érzést. 

3D nyomtatással készült felsőrész

 

Köszönjük!

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Varga Violetta
Az én fogyásom - az én futásom

Fogyni nem könnyű, főleg úgy, ha valaki a futás gondolatától is rosszul van. Hogy lesz egy kissé dundi lányból igazi futóbolond?

Motiválj másokat te is!

Írd meg, hogyan kezdtél el futni, küldj versenybeszámolót!