Adidas UltraboostX kékben, az ősz futócipője

Adidas UltraboostX kékben, az ősz futócipője

Az Adidas UltraboostX (UBX)  hamar népszerűvé vált a futó csajok körében, hiszen egy olyan cipőről van szó, amit kimondottan a nők lábára tervezett a márka. Már ránézésre is kecses, és csajos cipőről van szó, amiben futóként biztosan feltűnést keltesz. A te komfortérzeted pedig garantált lesz futás közben, hisz úgy érzed majd, mintha puha szivacson futnál. Természetesen ennek a cipőnek is megvannak a maga limitációi, amin belül viszont remekül használható, de nem is húzom az időt, íme a véleményem az Adidas UltraboostX-ről.

Adidas UltraboostX - csak csajoknak!

Ősszel egy igazán vagány, tintakék színben jelent meg a cipő. Már jó ideje tesztelem, az Instagramon számtalan fotót készítettem róla. Futottam benne lassan, futottam benne 5-21 kilométer között, laza kocogó tempóban, és versenyen is, ahol önmagamhoz mérten hajtottam, ahogy csak tudtam. 

Ezt is olvasd el! Kipróbáltam az Adidas Ultraboost-ot is

Bevallom, hogy én elsőre nagyon szkeptikus voltam ezzel a cipővel, mivel megszoktam a hagyományos felépítésű cipőket, ahol a különféle technológiával elkészített taphoz, egy általában masszív felsőrész kapcsolódik.  Az Adidas palettáján próbáltam már korábban az Ultraboost futócipőt, de az UBX teljesen összezavart. A hagyományos futócipőknél az évek alatt megszoktam, hogy 1 vagy 1,5 számmal nagyobb méretet kellett választanom. Az UltraboostX, pedig minden eddigi szokásomat felülírta. Persze futással foglalkozó újságíróként/bloggerként, egyrészt kíváncsi voltam, hogy mit tud ez a cipő, másrészt az is ott járt a fejemben, hogy vajon mi értelme lehet ennyi újszerű megoldásnak a már bevált dolgokhoz képest? 

Boost talpon, azaz rugalmas, és puha felületen futhatsz, a boost anyagnak köszönhetően.

A cipő talpáról - ami maximális csillapítást biztosít

Az UBX talpa olyan, mintha habszivacson futnál. Az Adidasnál megismert Boost technológia itt most 100%-ban integrálódott. Gyakorlatilag a cipő talpa teljes mértékben boost anyagból készült, ezért maximális csillapítást nyújt futás közben. A talp kifelé szélesedik, így számomra sokkal stabilabb érzést, jobb talajfogást nyújt, összehasonlítva például az Adidas hasonló cipőjével, a Pureboosttal. No, de most nem a Pureboostról, hanem az új UltraboostX-ről van szó. A cipőbe 400 kilométert tettem bele. Ami feltűnt, hogy ennyi futás után sincs elkeményedve a cipő talpa. Persze igazán akkor érezném a különbséget, ha most egy vadiúj UltraboostX-ben is futnék egyet. A lényeget tekintve, a komfortérzetem ugyanolyan jó, mint amikor megkaptam az UBX-et. A talajjal közvetlenül érintkező külső talp Continentál gumiból készült. 400 km után a külső talp már kissé kopott, de csak annyira, amennyire ez ennél a kilométerszámnál még rendben van. 

Ezt is olvasd el! Tippek a futócipő vásárláshoz

Az Adidas UltraboostX talpa Continental gumival borított. 

Bár a talp elég vastag, a lábujjak felé vékonyodik. Mivel elég puha a teljes talpszerkezet, így kavicsos részeken nem ajánlom az Ultraboost X használatát,mert átnyomódnak rajta a kavicsok, megnyomhatják a lábat. Egy kimondottan aszfaltra való futócipőről beszélünk, az Adidas Ultraboost X kapcsán.

A cipő dropja (sarok és lábujjak közötti talp vastagság különbsége) 10 mm, ami magasnak számít. Nekem erős a vádlim, hajlamos arra hogy bekeményedjen futás közben, ezért nagyon szeretem a magas droppal működő cipőket, szóval én ezt imádom ebben a cipőben.  A cipő 250 gramm, és neutrális lábú futóknak való.

Talpbetét

Egy vékony szivacsos tapbetét van a cipőben, ami a sarok alatt be van ragasztva. Maga a betét anyaga kellemes, és mivel íves a cipő talpa, így érthető, hogy olyan talpbetétet kerestek a cipőbe, ami könnyedén fel tudja venni ezt a formát, és rugalmasan alkalmazkodik a puha talp mozgásához. Ugyanakkor mikor kiveszem a lábam a cipőből, a talpbetét félig kimászik, és azt minden felvétel előtt újra vissza kell dugni a cipőbe. A futás szempontjából ez gondot nem okoz amúgy, nem gyűrődik fel, nem mozog a cipőben, csak egy apró kényelmetlenség, amit nem hiányzik. Persze azt is megértem, hogy a tisztíthatóság miatt fontos, hogy ki lehessen venni a betétet. Ha valamire azt kéne mondanom, hogy mi az amit másként kéne a következő UBX-nél csinálni, akkor ez lenne az a pont.

A lábad közepét körülöleli a cipő felsőrésze, miközben stabililtást biztosít. 

Felsőrész - rugalmas, varrás nélkül készült

A felsőrész kötött jellegű, olyan mint egy zokni. Helyesbítek, olyan mint egy gumis zokni. Amikor belebújtam a cipőbe, egy teljesen újfajta érzés kerített hatalmába.  Gyakorlatilag felvettem egy zoknit, amihez cipőtalp van rögzíte. Mindeközben ez a gumis felsőrész szorosan illeszkedik a lábra, és nagyon kényelmes. A cipő felsőrészének specialitása a talp közepét átfogó rugalmas felsőrész,  Nagyon különleges érzés, de kellemes, stabil érzést ad.

Ezt is olvasd el!  Így választok futócipőt

Mivel rugalmas a felsőrész, így futás közben olyan irányban nyúlik a cipő egy kicsit, amilyen irányban az erők hatnak. A speciális kötött/gumis felsőrésznek köszönhetően, ebből a cipőből nem kell nagyobbat venni, mint amekkora a lábad valójában. Amit viszont észrevettem, hogy amikor tempósan futottam versenyen, a cipő felsőrészét kissé instabilnak éreztem, főleg a kanyarokban, pontosan emiatt a rugalmasság miatt. Lehet, hogy másnak ezzel nincs gondja, de nekem ez feltűnt futás közben. Ez a jelenség kimondottan csak a kanyarokban és a tempós futásnál volt érezhető. A hétköznapi edzéseimen, még akár a tempós de egyenes szakaszokban sem okozott kényelmetlenséget. 

A sarok résznél, illetve a cipő talpától a fűzőkig egy külső merevítő rendszer is felkerült a felsőrészre. Ez is hozzásegít ahhoz, hogy stabil érzetet adjon, az amúgy kellemesen puha felsőrész.

A felsőrész szerintem jól szellőzik, ugyanakkor egyáltalán nem vízálló. Száraz időben tudod csak használni ezt a típust, de tudomásom szerint hamarosan érkezik a téli verzió is az UBX-ből. A nyári időszakban én simán felvettem zokni nélkül is ezt a futócipőt, de azért érdemes zoknit használni, mert a boka alatti passzé rész kidörzsölheti a bőrt, ha tempósan futsz. 

A cipő felsőrésze  puha, de a műanyag merevítés segíti a stabilitást.

Dinamikus lábfej - az UltraboostX specialitása

A cipő specialitása a dinamikus lábfej megoldás, azaz a cipő felsőrésze nem mindenhol rögzül a talphoz. A lábfej közepét átöleli a felsőrész, és stabilan tarjta azt. Olyan mintha valami alulról megfogná a lábfejedet. Szuper érzés. A gumis/kötött felsőrész valamint a dinamikus lábfej megoldás együttesen, kimondottan a női lábfej anatómiai adottságaihoz igazodik. Amikor a cipőt készítették, megnézték, hogy a női láb a mozgás során hol igényel támasztást, hol van szükség a cipőben helyre, hogy a lábfej gödítése a lehető legkényelmesebb legyen.  Tényleg egy teljesen egyedi, és eddig soha nem ismert megoldás született. A keskenyebb lábú lányok számára is jó lehet ez a cipő, hisz alapvetően keskeny a felsőrésze, de akinek széles a lábfeje, az is bátran próbálja meg, hisz a gumis felsőrész igazodik a lábfej formájához.

Fűző

Általában nem szoktam külön megemlékezni egy cipő fűzőjéről, de erről a fűzőről muszáj. Egy megjelenésében hagyományos fűzőről beszélek, de egy olyan darabről, ami nem lazul ki egyáltalán futás közben. Nem kell megállni kötözgetni, újra megszorítani - hibátlan, a futás teljes egésze alatt. 

Vagány, csajos , minimalista , nagyon mai - Adidas UltraboostX

Megjelenés - hibátlan

Maradjunk annyiban, hogy ezt a cipőt tuti megnézik a lábadon. Nagyon egyedi, nagyon különleges. Az Adidas őszi textil kollekciójában amúgy is a kék az uralkodó szín. Minimalista, modern, vagány az egész stílus. Ha szeretnéd kipróbálni a cipőt, akkor az Adidas Runners futóedzésein, szerdánként van lehetőség Ultraboost tesztelésére.

Teszteltem az Adidas futóruháit

Kellemes technikai ruhák, csajos, vagány megjelenés - ezt nyújta az Adidas most ősszel nekünk, futóknak.

 

 

Kinek ajánlom az Adidas UltraboostX-et?

Ha rövidebb távokat futsz, 5-15 kilométert, akkor határozottan ajánlom ezt a cipőt az edzésekre. Hosszabb futásokhoz én ettől merevebb, robosztusabb cipőt választanék (pl. Adidas Ultraboost), de mint minden az életben, ez is ízlés, de leginkább futóstílus, alkati adottság. táv, tempó és a futó felület kérdése. Amatőr futóknak aszfaltos futóedzésekre, konditermi futásokhoz, de akár rövidebb távú futóversenyekre is magabiztosan ajánlom. 

Az Adidas UltraboostX-et megnézheted az Adidas üzletekben. Én ajánlom a váci utcai Adidas boltot, ahol a legújabb modellekből  biztosan találsz a lábadra való futócipőt. 

Köszönjük!

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Varga Violetta
Az én fogyásom - az én futásom

Fogyni nem könnyű, főleg úgy, ha valaki a futás gondolatától is rosszul van. Hogy lesz egy kissé dundi lányból igazi futóbolond?

Motiválj másokat te is!

Írd meg, hogyan kezdtél el futni, küldj versenybeszámolót!

Példaképek, segítsetek!

Inspiráció

A futásban könnyen odamondjuk egy sikeres futóra, hogy példakép. Mindenben? És vajon mennyire teher példaképnek lenni? Futószemmel minderről.