Mindent a futásról nőknek Blog
Írj nekünk

Vízálló futócipő – kell vagy sem?

A vízálló futócipőkről még nem is beszéltünk. Ismét a szemem elé került egy rövidke cikk, amiben a vízálló futócipők előnyeit és hátrányait taglalták. Mondjuk, hogy a futás egy realtív olcsó sport, ám ha rendszeressé válik a dolog, egy pár cipővel nem biztos, hogy megoldható minden edzés. Pár futóév tapasztalata azt mondatja velem, hogy kell a vízálló futócipőt. Nem állítom, hogy a Föld nem forogna nélküle, de azért mégis jobb így. Emlékszem még arra a futásomra, amikor annyira fázott a lábam a vizes cipőben úgy március táján, hogy a zsebemben lévő nejlonba csomagoltam a vizeszoknis lábamat, hogy ne fagyjon le hazáig. De hagyjuk nagyon amatőr korszakom szárnybontogatásait. 

Íme néhány érv a vízálló futócipő mellett és ellen - csak a teljes kép miatt. Ja, és egy fapados megoldást is találtam a sowahtirun.com oldalon arra az esetre, ha nincs vízálló futócipőd. Fapados. Nem próbáltam, de ha teszteled, írd meg a tapasztalataidat.

MELLETTE

Nem fog fázni a lábad sem télen, sem ősszel sem tavasszal.

Nem fog átázni a cipőd esőben vagy ha tócsába lépsz, akkor sem.

Ha van egy ilyen cipőd, már nem lehet kifogás, hogy futni indulj.

Gyakorlatilag bármi esik az égből, te futhatsz.

ELLENE

Egy kicsit melegebb mint a normál cipők, melegben időben kimondottan fullasztó.

A vízálló cipők merevebbek mint a nem vízálló párjaik.

A vízálló cipők picit nehezebbek is.

Ha a zoknid cipő feletti része vizes lesz, onnan még beázhat a lábad.

Picit drágábbak mint a nem vízálló cipők. De csak picit!

VÍZÁLLÓ FUTÓCIPŐ - GORE TEX

A vízálló cipők a gore texes cipők. A Gore Tex egy anyag, ami négyzetcentiméterenként több mint 1,4 milliárd mikorszkopikus méretű pórusból áll (írja a high-lander.hu). Az itt keletkező rétegek olyan picik, amelyen a vízcsepp, már nem tud áthatolni. Ezt a speciális réteget építik bele a cipők felső részébe.

ÍGY TEDD VÍZÁLLÓVÁ A FUTÓCIPŐDET HÁZILAG

futasrol_noknek_vizallo_futocipo_hazilag

Egy igen fapados megoldást találtam a normál, nem vízálló futócipő házi megmaszekolására, vízállótalanítására. Hú, van ilyen szó egyáltalán? Well - ez a módszer nem áll hozzám túl közel, és nem is tartós. Ha kipróbálod, kérlek oszd meg velem a tapasztalataidat.

Az eredendően vízálló futócipőkről részletesen nem írok. Szinte minden márka gyárt vízálló cipőt. Ezek a cipők egy picit drágábbak mint a nem vízálló verzió, de nem jelentős ez a felár. Egy vízálló cipő sokáig, akár évekig is kibírja, hisz nem gyűjtesz bele olyan sok kilométert.Most ennyi. Ne pánikolj, ha jön az eső. Megfelelő cuccban simán lehet futni.

Jó futást!

Györgyi