Mindent a futásról nőknek Blog
Írj nekünk

Legyél profi vásárló! – Mindent a technikai felsőkről nőknek 2.

Legutóbb a technikai felsőrészek anyagösszetételéről volt szó és arról, hogy miként lehet megkülönböztetni a minőségi anyagokat a silányabbaktól. A felsőrészek árát azonban nem csak az alapanyag szabja meg! Engem rendre elbizonytalanított amikor korábban csak álltam a fogasokon lógó felsők mellett és tanakodtam magamban, hogy vajon megéri-e kiadni egy nagyobb összeget egy jó minőségűnek mondott pólóért, még a nagy sportáruházban egy látszólag hasonlót a feléért is meg tudtam venni.  Mint ígértem legutóbb, most jöjjön egy kis segédlet ahhoz, hogy mit érdemes ellenőrizni egy technikai ruházat vásárlása során, miért nem ugyanaz a minőség itt és ott, még ha külsőleg nem is mutat nagy különbséget két termék. Megmutatom, hogy én mit ellenőrzök le a vásárlásaim során a technikai pólókon.  Ha neked is vannak tapasztalataid a témában, kérlek írd meg! 
 
Minden futó megérdemli a legjobb ruházatot - kilométertől, testalkattól, sebességtől függetlenül. Nem a ruha teszi a futót, de jó felszerelésben élvezetesebb és motiválóbb a sportolás. Én legalábbis így tapasztalom. Megvan a helye és kellő oka a negyedik futócipőnek is! Csak bátran, mert megérdemled!
Az ízlés, a pénztárca, a szokások, az aktuális trendek,  a "kire ki és mi hat" mind meghatározzák, hogy mi kerül a kosárba. Persze, én is elcsábulok egy-egy szép színösszeállításért, megfontoltság ide vagy oda. Bár mostanában azt veszem észre, hogy sokkal jobban szeretem a visszafogottabb, technikai  ruházatokat. A technikai felsőkről szóló rész zárásaként, most összegyűjtöttem pár hasznos dolgot, melyek segítettek nekem, hogy felismerjem ha minőségi, jó termék került a kezembe és azt is ha nem. Remélem neked is segítségedre lesz ez a kis írás.Tehát, hogyan érdemes technikai felsőrészt vásárolni?

 

 
VÁSÁRLÁSI TIPPEK
 
1. Érdemes átgondolni, hogy milyen időszakra kell a felső: meleg nyári időre, tavaszi-őszi időszakra - amikor a jó szellőzés a legfontosabb vagy télre amikor a hőveszteség elkerülése a lényeges? Rövid vagy hosszú ujjas, netán trikó fazonú felsőre van szükség? Télen a kérdés egyszerű, inkább a tavaszi és őszi időszak a nehéz, hisz akkor minden van. Hideg-meleg-eső-napsütés. Az éves futószezonban egy hosszú ujjú téli és tavaszi valamint legalább egy rövid ujjú felsőre mindenkinek szüksége van.
Ha jól szellőző cuccot keresel, akkor a vékonyabb anyagból készült felsőrészek közt turkálj. Ha téli ruhát keresel, akkor bátran nézegesd a magasabb nyakú, vastagabb anyagból készült holmikat - bár asszem' ez triviális. Minél vékonyabb, kellemesebb tapintású egy felső, annál valószínűbb, hogy jól fog szellőzni. A téli ruházatoknál már kicsit nehezebb a történet, mert csak próba és tesztelés után derül ki, hogy az adott termék valóban jól szellőzik-e miközben a meleget is megtartja. Ha kinéztél valamit, érdemes megkérdezni a termék használóit a Facebook oldalunkon vagy egyéb futós fórumokon.2. Sok felsőn fellelhető egy termékinformációs "kártya", amire általában az árat is rögzítik. Árcetli, kártya - tudod mire gondolok, ugye?! Ezeken a "kártyákon" a gyártók különféle ikonokat és magyarázatokat tüntetnek fel, melyek a termékek egyes technikai tulajdonságait jelentik. Ha nincs magyarul szöveges magyarázat, és nem boldogulsz az ikonokkal sem, - hisz miért is kellene tudni, hogy melyik ikon és fantázianév mit jelent, -  a kiskereskedőknek tudniuk kell az egyes jelzések jelentését. Kérd az eladó segítségét! (Ha nem tudják, az ciki.)  
Íme a Ronhill "a bőr melletti", azaz magas elasztán tartalommal bíró, rugalmas a testre rásimuló termékeinek ikonja.
3. Tapintással lehet ellenőrizni az anyag vastagságát, rugalmasságát. Minél vékonyabb és "hűvösebb" tapintású az anyag, annál kellemesebb viselet lesz az melegebb időben.  Én szeretem, ha a felsőben van valamennyi elasztán, mert így rugalmas a póló és klasszul követi a test vonalát. A simán polyamidból vagy polyesterből készülő darabok lezserebbek mert rugalmatlanok. Ezeket is szeretem, ha(!) vékony szálból készült a textil. Minél többféle szál van a textilben, minél speciálisabb az anyag kötésmintája, minél többféle anyagot dolgoznak össze, annál több funkciót tud betölteni a póló, és annál valószínűbb, hogy magasabb lesz a termék ára.
Technikai pólóim anyagai. Balról jobbra nyári pólók (2), a pink egy tavaszi és a jobb oldali is egy nyári felső textilmintája.
 
 
4.A belső varrásokat is érdemes megnézni! Sok olyan ruhát vettem én magam is, amely szuper jól nézett ki, de láthatóan kapkodva készült. Érdemes megnézni, hogy a belső varrás egyenletes-e, hogy több réteg anyag összeillesztésénél nincsenek-e nagy gombócok, melyek futás közben zavarhatnának.Érdemes végigmenni az összes varráson.
Bal oldalon szépek a varrások, még a két anyag illesztésénél is. A jobb oldali fehér versenyen kapott technikai póló varrása.... hát.., nem az igazi.
 
5.Szellőzés. A legolcsóbb felsők vastag vagy nagyon rugalmatlan szálból készülnek és szinte csak két lapból vannak összevarrva. Persze a szabás egyszerűsége még nem ok a rossz minőségre, hisz számtalan egyszerű futópóló készül két téglalap és két ujjrész összevarrásával kiváló minőségű anyagból. Azért a legprofibb cuccok különböző szellőző részekkel is el vannak látva. A leggyakrabban a hónalj részen, a törzs két oldalán, illetve a háton szoktak szellőzést biztosító betéteket belevarrni a technikai pólókba. Melegben kivételesen jó szolgálatot tesznek ezek az apróságok. Az ilyen felsők ára általában magasabb mint az egyféle anyagból készült daraboké, de nagyon kellemes bennük futni.
Ronhill technikai hosszú ujjú felső, hónalj és hát szellőző részekkel elkészítve. Ilyenem van, szuper!
6. A nyakmegoldás is sokat adhat egy jó felsőhöz! A legtöbbször kerek vagy V nyak készül a pólókra. Leginkább terepfutó pólókon szoktak cipzáros megoldást alkalmazni a gyártók.  A cipzáros nyakmegoldás mellett az szól, hogy amikor hidegre fordul az idő gátolni lehet a szellőzést a cipzár felhúzásával, még melegben lehúzva pedig újabb szellőző nyílást sikerül létrehozni a pólón. Személy szerint én nagyon szeretem a cipzáros cuccokat. Egy jó minőségű felsőnél a cipzárt könnyedén lehet fel és lehúzni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a cipzárt ki kell próbálni vásárlás előtt! Íme egy érdekesség, hogy milyen pozícióban lehet akár egy kézzel is lehúzni a cipzárt és hogyan lehet blokkolni a cipzár csúszkálását.
Ha lefelé néz a cipzár füle, akkor ahogyan az ujjaimmal feszítem is szét a felsőt, lecsúszik. Ha a fül felfelé áll, a cipzár nem mozdul. Jó minőségű termékeknél ezt meg tudod tenni a cipzárral.
7. Zsebek.Nem mindegy, hogy milyen zsebekkel van ellátva egy felsőrész.  Van aki egyáltalán nem használja a zsebeket, de akkor hová megy a sok kütyű és apróság amit futás közben magunkkal kell vinni, kérdem én? Persze erre lehet mondani, hogy majd mindent beleteszek az övtáskámba.  Ez megint szokás kérdése, hogy ki, mit hogyan alakított ki. Én szeretem beletenni a papírzsebkendőt a pólóm zsebébe és még egy két gélt is szívesen tárolok benne. Ha olyan versenyeken indulok vagy olyan hosszúságú edzést futok ahol muszáj vinni magammal zselét, energiaszeletet, sótablettát egyebet, akkor kell a tárolóhely.  Végül is így jött az életembe a zsebes felső.  Amennyiben telefont is szeretnél tárolni a pólódban, érdemes kipróbálni, hogy van-e akkora zseb a felsőn, amiben elfér a kütyüd.
Ezen a terepfutó pólón jó sok zseb van. A hátulsó cipzárosba vígan belefér a Galaxy SII-es, és még bőven maradt hely.
8. Egyéb extra dolgok. Sok pólónál vannak extra megoldások, melyet tovább nyomják a termék árát. Ilyen például ha fényvisszaverővel van ellátva a termék, ha van rajta mondjuk Ipod tartó, fülhallgató elvezetésére alkalmas fülecske stb. Ezek az apróságok is emelik a termék árát. 9. A próba nem árt! Jókor írom ezt a tippet, itt a cyber világban, ahol a vásárlások már egy jelentős része online zajlik. Ennek ellenére, ha van lehetőség, akkor érdemes felpróbálni a kiszemelt pólót. Nagyon zavar, ha egy felső nem stimmel a hónalj és váll résznél.  Miután ránézésre megnéztem, hogy rendben van-e a választott felső, csinálok pár karkörzést, hogy megtapasztaljam, mozgás közben mennyire kényelmes. Online rendelésnél érdemes tájékozódni a reklamációt illetően, nehogy hoppon maradj. Szerintem ezek a legfontosabbak a technikai felsőrész vásárlása során. Minél jobb minőségű anyagból készül egy póló, minél több apró kis extra kiegészítés van rajta, minél jobb minőségű cipzárral, behúzóval vagy egyébbel van felszerelve annál drágább lesz. Azt kell eldönteni kinek milyen funkcióra van szüksége egy technikai felső esetében. Talán sikerült valamennyire árnyalnom, hogy miért kerül egy hasonlónak vélt termék kevesebbe vagy adj' Isten többe mint a másik. Mindenki el tudja dönteni, hogy mi mit ér meg a számára. Ez csak egy kis ötletelés volt. Jó futást! Várom a kiegészítést és a te vásárlási tippjeidet! Györgyi