Mindent a futásról nőknek Blog
Írj nekünk

Futás télen – ruhatippek 1.

Mínuszokban erős a kísértés, hogy kihagyjuk a futóedzést. Sokan ilyenkor váltanak futópadra, ami egy jó köztes megoldás, ha nem bírod a hideget - bár élményben messze elmarad a szabadtéri edzéstől. Ha kezdő futó vagy és most indulsz életedben először erős mínuszokban futni, akkor jól jöhet ez a kis írás, amiben a téli futáshoz szükséges ruhadarabokat tekintjük át. (Ha tableten fektetett verzióban v. asztali gépen nézed a posztot, akkor a bal oldali sávban egy teljes téli futóruha garnitúrát is megnézhetsz.)

TIPPEK A TÉLI SZABADTÉRI FUTÁSHOZ

POZITÍV HOZZÁÁLLÁS

[blog_extra_test kep="/wp-content/uploads/2012/11/RUHA1-e1451901986767.jpg" link="" cim="Aláöltöző felső rész" alcim="" gomb_felirat="A technikai aláöltözőre felül és alul is szükség van, egy hideg téli napon. "] Általában igaz a futásra, de ősszel és télen még inkább, hogy az ajtón kilépni a legnehezebb. Utána minden megy a maga útján. Jó ha futóközösséghez tartozol, mert  a megingások időszakában sok motivációt szerezhetsz egy ilyen társaságtól. Ha van egy célod amiért futsz, akkor is sokkal könnyebb lesz elindulni, még erős mínuszokban is, csak emlékeztesd magad miért csinálod.

IDŐJÁRÁS ELLENŐRZÉSE

Az időjárás testközeli bemérése céljából, én futás előtt ellenőrizni szoktam a neten, hogy milyen időt mondanak. Kinti hőmérőm nincs, de azt is érdemes megnézni, és a legbiztosabb, hogy a teraszra kilépve a saját bőrömön is megérezzem, milyen az idő valójában. Közben felmérem, hogy van-e szél, napsütés, köd, eső miegymás. Előfordul, hogy egészen más idő van kint, mint az ablakon keresztül nézve. Szélben mindent hidegebbnek fogsz érezni.

[blog_extra_test kep="/wp-content/uploads/2012/11/RUHA2-e1451902262380.jpg" link="" cim="Aláöltöző alsó rész!" alcim="" gomb_felirat="Alulra is kell egy aláöltöző, hogy ne fázzon a feneked, a combod."]

VEDD FIGYELEMBE A SAJÁT HŐRÉZETEDET ÉS A SAJÁT IGÉNYEIDET

Lehet, hogy kezdő vagy, de önmagadat te ismered a legjobban. Mindenkinek más a hőérzete, más ruhadarabokat kedvel. Az őszi és téli futásoknál muszáj lesz kitapasztalnod, hogy neked milyen vastagságú és milyen rétegezésű futóruházat a legmegfelelőbb. A futóruházatokkal kapcsolatos írások arra lesznek jók, hogy áttekintést kapj az ajánlott futóruhákról.  Eldöntheted, hogy az olvasottak alapján neked mi a legszimpatikusabb, aztán úgyis mindent a tapasztalat fog eldönteni. Én már 6. éve futok egyhuzamban. Ezalatt találtam olyan ruhadarabokat, amiket nagyon kedvelek, melyek igazán jól működnek. Ilyen például az UnderArmour aláöltöző nadrágja, a Salomon aláöltöző, a CEP kompressziós szára, a Mizuno futócipők, a Salomon [blog_extra_test kep="/wp-content/uploads/2012/11/salomon_mid_layer-e1451902393359.jpg" link="" cim="Középső réteg, felső" alcim="" gomb_felirat="Az aláöltözőre egy bebújós vagy cipzáros, hosszú ujjas felsőt vegyél fel. Ez a felső, egy őszi futás során a felső rész."] ProPulse, a CW-X kompressziós futónadrág, és a Bridgedale zoknik. Ezek azok a cuccok, amiket bátran merek ajánlani. Ezekben tuti nem fogsz csalódni - szerintem :) . Én is jártam úgy, hogy ajánlottak egy cuccot, hogy az mennyire jó, és végül nekem meg nem jött be. Mindezzel azt akarom alátámasztani, hogy minden jótanács ellenére, lesznek olyan márkák és ruhadarabok, melyek neked lesznek a legjobbak. Tehát tájékozódj, de bátran dönts saját ízlésed szerint. 

HÁNY RÉTEGET VEGYEK FEL?

[caption id="attachment_4758" align="alignleft" width="283"]Ebből áll egy őszi/téli futóöltözet Ebből áll egy őszi/téli futóöltözet[/caption] A 3 réteges öltözet melegen tart. Ez az "építkezés" képes megőrizni a test melegét és közben biztosítani a szellőzést is. Természetesen az csak akkor igaz, ha kimondottan futásra fejlesztett, technikai ruhákat választasz.  Hidegben nem jó ha fázol és persze az sem jó, ha dől rólad a víz és nem tud párologni az izzadtság a testedről. Azt szokták mondani, hogy futás közben nagyjából 10-15 fokot emelkedik a hőérzeted. Ha egy igazán tempós futást tervezel, talán ez igaz is lehet, de egy kocogó futás esetében azért érdemes felöltözni  Akkor öltözöl jól, ha az ajtón kilépve egy picit fázol de nem nagyon! [blog_extra_test kep="/wp-content/uploads/2012/11/RUHA3-e1451902519656.jpg" link="" cim="Téli futónadrág" alcim="" gomb_felirat="Vannak kimondottan a téli hidegre tervezett, vastagabb anyagból készült futónadrágok. Vannak olyanok is, melyek szélbetéttel is el vannak látva a comb résznél. Ha nagyon hideg van, akkor rendben van, hogy az aláöltözőre veszed fel a futónadrágot. "] Van olyan ismerősöm, aki mínusz 1-2 fokban még vidáman elfut egy vékony hosszúujjas aláöltözőben, rajta egy rövidnacival és rövidujjú pólóval. Én ilyenkor már egy aláöltözőben, egy közepes vastagságú felsőben és egy mellényben futok. Amikor nincs nagy hideg, akkor kettő, ha nagy hideg van, akkor a három réteget is fel szoktak venni a futók. (aláöltöző, lazább felsőrész, vékony futódzseki v. mellény)

BASE LAYER - ALSÓ RÉTEG

[caption id="attachment_7182" align="alignleft" width="250"]A futó aláöltöző a testre illeszkedik, rugalmas, meleg és vékony anyagból készül. A futó aláöltöző a testre illeszkedik, rugalmas, meleg és vékony anyagból készül.[/caption] Alsó réteg:  Ez legyen a test vonalát követő, arra rugalmasan illeszkedő technikai felső - és alsó részt jelenti. Szintetikus ötvözetből v. merinói gyapjúból készül.   A legtöbb márka többféle összetételű technikai aláöltözetet is forgalmaz.  A technikai anyag arra utal, hogy kimondottan sportoláshoz lett fejlesztve az adott textil, jó vízelvezetési képességgel rendelkezik, ezáltal szétteríti az izzadtságot, és gyorsabban szárad, miközben melegít is. Arra ne számíts, hogy totál száraz lesz rajtad a technikai alsó. Az is átnedvesedik, de folyamatosan párolog belőle a nedvesség. Léteznek kimondottan thermo hatású aláruházatok is, melyeket extrém hidegben érdemes viselni. A base layert/alsó réteget ma már sok esetben kompressziós [blog_extra_test kep="/wp-content/uploads/2012/11/salomon_felso-e1451902680349.jpg" link="" cim="Téli futódzseki" alcim="" gomb_felirat="Egy téli futódzseki nagyon jó szolgálatot tesz az erős mínuszokban. "] technikával is ellátják. Ez a szorító hatás segíti az izmok regenerációját, a keringést, és késlelteti a test fáradását futás közben. Hideg időben erre az alsó rétegre kell felvenni a középső réteget, majd a futódzsekit v. mellényt. Kellemes őszi időben, egy futószoknyával v. rövidnadrággal és a egy rövidujjas pólóval is hordhatod az alsó réteget. Egy jó aláöltöző megalapozza a futás komfortérzetét és azt, hogy ne fázz.

 MID LAYER - KÖZÉPSŐ RÉTEG

  salomon_mid_layer

[blog_extra_test kep="/wp-content/uploads/2012/11/ruha10-e1451903061530.jpg"  link="" cim="Pufi futómellény" alcim="" gomb_felirat="A futómellények nagyon praktikusak. Vannak olyanok, melyek hát része vékonyabb, nem bélelt és van olyan is melynek, a hát része is bélelt. Ha hátizsákkal futsz, akkor a vékonyabb háttal rendelkező lehet a jobb választás."]

Középső réteg: A középső réget a meleg megtartásáért felelős. Hiába a jó aláöltöző, ha a középső réteg nem szellőzik megfelelően. Ez pedig az anyag minőségén múlik.  Ez a réteg egy picit lehet vastagabb mint az alsó, de egy kiváló technikai felső akár vékony is lehet, mégis meleg.  Ma már sokféle verziót választhatsz. Ha azt szeretnéd, hogy a felsőd legyen vékony, de  közben legyen jó hőszigetelő és lélegző, az sem lehetetlen.  Fontos, hogy ez a réteg feltétlenül legyen egy picit lazább, lezserebb darab. A középső réteget, felsőként is használhatod ősszel. Ha fújna a szél, akkor egy szélkabát v. szélmellény is kell majd hozzá. Vannak olyan midlayer jellegű felsők, melyek szélálló betétekkel vagy speciális szélálló technológiával is el vannak látva.  Téli és mindenféle futócuccokat itt nézegethetsz! [caption id="attachment_7184" align="alignleft" width="250"]Szélálló betétekkel ellátott felső. Szélálló betétekkel ellátot[/caption] [blog_extra_test kep="/wp-content/uploads/2012/11/ruha23-e1451904083802.jpg" link="" cim="Csősál" alcim="" gomb_felirat="Egy meleg, polár csősál szerintem alap a téli futásoknál. Még jobb, ha van benne egy fűző, amivel lazábbra vagy szorosabbra is veheted a sálat. "]

FELSŐ RÉTEG

salomon_felsofelső réteg: Ez a réteg biztosítja, hogy valóban meg tudj küzdeni az elemekkel. Ennek a rétegnek bírnia kell az esőt, a havat, a szelet, a hideget. Továbbra is fontos, hogy olyan felsőt válassz, amely biztosítja a szellőzést (hónalj, hát, mellkasi v. a hát részében szoktak szellőző részeket beilleszteni ezekbe a ruhákba) és amiben kényelmes a mozgás, azak kellően puha.  Hogyan legyen egyszerre meleg, szellőző, és laza egy futófelső? Ezen a ponton futódzsekiről, szélkabátról, futómellényről, szélmellényről beszélünk. Megint neked kell dönteni, hogy mi az amire beinvesztálsz. Hidegben nagyon tud fázni a futó karja. Egy ideig jó lehet a futómellény egy szélálló mid layerrel, de van akit már zavar a sok réteg egymáson, nekik jó megoldás a futódzseki, ami alá egy vékony aláöltöző és midlayer is megteszi. A felső régetként szolgáló kabátokon és mellényeken vannak szellőző [blog_extra_test kep="/wp-content/uploads/2012/11/ruha20-e1451904226151.jpg" link="" cim="Sapka" alcim="" gomb_felirat="Van aki szereti a technikai sapkát, ami vékonyabb, de jó hőszigetelő, még más klasszik kötött sapkában szeret futni. Ez teljesen egyéni. "] részek, melyek kicipzározhatóak, becipzározhatóak, attól függően, hogy hogyan kívánod. Vannak olyan felsők, melyeknek szűkebb az alja, így passzol a csípődre, még másokat meg lehet kötni az alját. Sok futódzsekibe készítenek kézfej melegítő betétet, így a dzseki karján biztosan nem szalad fel a hideg. Vannak vékonyabb és vastagabb futókabátok is. Szélkabátra mindenképp érdemes költeni, mert jól ki lehet használni. Picire össze lehet hajtogatni, és érdemes minden futásnál magaddal vinni. A fent felsorolt  3 réteg együttesen fogja megteremteni azt a komfortot, ami egy szeles, hideg nap futását örömtelivé varázsolja.

[blog_extra_tipp kep="/wp-content/uploads/2012/11/sreamgtx-e1451919358739.jpg" kep_szelesseg="150" cim="Téli futócipő" leiras="Télen mi jöhet szóba? A hideg, a hó, a jég, a latyak. Hóban, hidegben és latyakban, nagyon jók a goretexes cipők. A Goretex egy speciális membrán, amit a futócipők szövet rétegzésébe illesztenek. Ezáltal a cipő víztaszító lesz, kevésbé tud szellőzni (de azért tud), mint a GTX nélküli cipők, ugyanakkor melegebb is lesz. A Salomon X-Scream 3d GTX cipő csak 5 grammal nehezebb, mint a GTX nélküli változat!  A nagyon népszerű Salomon Speedcrossoknak is van GTX verziója. Kamáslival, azt is megoldhatod, hogy a hó a bokádnál nehogy a cipőbe hulljon."]

NAPLÓZD A SZOKÁSAIDAT

Ma már annyiféle futós applikáció van, ahol az edzéshez rövid bejegyzést is készíthetsz. Érdemes vezetned egy öltözködési naplót. Írd le, hogy az adott nap hány fokban futottál, milyenek voltak az egyéb időjárási körülmények és, hogy mit vettél fel, majd azt is, hogy hogyan érezted magad a ruháidban. Így idővel lesz egy jó kis adatbázisod és kialakulhat, hogy különböző időjárási helyzetekben neked mi a legmegfelelőbb. Akár 1-2 celsius fokos változás esetén is tudod majd, hogy miben kell módosítani az öltözködésedet.

MILYEN ANYAGBÓL LEGYEN A FUTÓRUHÁZAT? [caption id="attachment_4759" align="alignleft" width="280"]A cimkéken jelzett ikonok ismerete is sokat segít, hogy magabiztosan válogass a ruhák közt. Ez itt az UnderArmour rendszere. A cimkéken jelzett ikonok ismerete is sokat segít, hogy magabiztosan válogass a ruhák közt. Ez itt az UnderArmour rendszere.[/caption] [blog_extra_test kep="/wp-content/uploads/2012/11/ruha40-e1451919797402.jpg" link="" cim="Kamásli" alcim="" gomb_felirat="A kamásli egy kiváló találmány, melyet terepfutó cipőknél, de legalábbis olyan cipőknél használhatsz, melyek közép talp része elég mély ahhoz, hogy el tudd vezetni a kamásli gumiját. A kamásli feladata az, hogy megakadályozza, hogy a bokádnál a cipőbe hulljon fatörmelék, kavics, homok vagy télen a hó."] Semmiképpen se legyen pamutból. A pamut felszívja a nedvességet és megtartja azt. Hidegben rádhül a ruha és a megfázás garantált. Fontos, hogy lélegző - azaz a szellőzést biztosító, a nedvességet elvezető és a hőmegtartásra alkalmas anyagból készült futóruhákat viselj a hideg beköszöntével. Az alsó ruházat anyagai többnyire a következők szoktak lenni: - polyester, polypropylen vagy egyéb szintetikus anyagok - merinói gyapjú (magas minőség és ár) - hibrid, gyapjú és szintetikus anyagok keverékei. A különböző cégek ezen anyagok variációit kínálják. Az általuk legjobbnak ítélt "mixeket",  speciális technológiával készült anyagaikat pedig, különféle fantázianevekkel látták el. Ilyen például az Adidas ClimaCool, Climalite,  a NIKE Dry-Fit, Storm-Fit, Therma-Fit, az Under Armout HeatGear, Cold Gear vagy Allseasons Gear technológiája és a többi és a többi... [blog_extra_test kep="/wp-content/uploads/2012/11/ruha30-e1451904393192.jpg" link="" cim="Téli futókesztyű" alcim="" gomb_felirat="Vannak belül bolyhosabb kesztyűk, mindenképp ilyet válassz. Vannak olyanok, melyek szélállóak, sőt lehet vásárolni szélkesztyűket. Ez kétujjas és a normál futókesztyűre, kvázi huzatként veheted fel, ha éppen olyan ítéletidő lenne futás közben."] Ha végképp elvesztél a technológiákk útvesztőjében az normális. Egy JÓ(!) eladó tud majd segíteni.  Persze itt a blogban is kérdezhetsz. Most már elég sokan vagyunk:), mindig lesz aki tud majd válaszolni. További részletes információk a technikai alsók anyagairól, angolul ITT! A KÉNYELMES BASE LAYERÉRT!
Íme a flatlock varrás. Ha belül ilyen a felsőd, akkor OK.
Fontos, hogy a technikai ruhák belső elvarrása, úgynevezett flatlock, azaz "laposan elvarrt" legyen. Az alsó technikai ruházat közvetlenül érintkezik a bőrrel, ezért az esetleges kidörzsölések minimalizálása miatt fontos a belső eldolgozás minősége. Sokféle alsó kapható a Decathlontól a speciális futó boltokig és webshopokig bezárólag. Ha érdekelnek a technikai alsók akkor itt egy link, melyről mazsolázhatsz. Ha van kiegészíteni valód az itt olvasottakkal kapcsolatban, akkor várom megjegyzéseidet a kommentben. Jó futást!
Györgyi Források: Canadian Running
Runners' Wold UK őszi/téli számai 2010-2012