Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Vigyázz, kész, Guinness rekord futópadon!

Makai Viki és Csécsei Zoltán 12 órás futópados Guinness rekord megdöntésére készülnek december 17-én. A futópados futásról és a célokról beszélgettünk.

Két kiváló ultrafutó, két futópad, 2x12 óra futás, megállás nélkül. 2016. december 17-én Makai Viki és Csécsei Zoli arra készülnek, hogy új Guinness Rekordot állítsanak be futópadon futva 12 óra alatt. Mi motivál embereket ekkora őrültségre? Megkérdeztük őket. 

Makai Viktória neve ismerősen csenghet, ha rendszeres olvasója vagy a Futásról Nőknek magazinnak, ő ugyanis szerzőnk, akire nagyon büszkék vagyunk! Viki még év elején kitalálta, hogy megpróbálja megdönteni a 12 órás futópados Guinness-rekordot, ami akkor a nőknél 110 km volt. Mielőtt tovább mennénk, hagyom, hogy egy kicsit elmélázz azon, hogy miként lehet kibírni 12 órát futópadon. (Ha rájöttél, meséld el, mert nekem fogalmam sincs!)

a 12 órás futópados GuiNness-rekordok állása jelenleg

2016 májusában azonban a félig magyar származású ausztrál Bernadette Benson megdöntötte a rekordot 128,62 km-rel, így a kísérlet tétje jelentősen megemelkedett. Időközben Viki mellé szegődött Csécsei Zoltán, aki a férfi Guinness-rekord megdöntésére tesz kísérletet ugyanakkor és ugyanott, de ettől függetlenül két külön kísérletről van szó. Zoli az amerikai Ronnie Delzer csúcsát szeretné megdönteni, ami azt jelenti, hogy 143,84 km felett kell teljesítenie a padon. Mind a két futó számára az elsődleges cél a bejegyzett rekord megdöntése, de mindkettőjük számára van egy ezen felüli terv is.

A női csúcsnál egy érdekes fordulatról beszélhetünk, mert amikor Bérces Edit 2004-ben megdöntötte a 24 órás futópados rekordot 247,2 km-rel, 12 óránál 136,1 km-nél járt, ami a jelenlegi rekordot is meghaladja. Mivel akkor 24 órán próbálkozott, a 12 órás eredményét nem jegyzik 12 órás Guinness-rekordnak. Viki titkos vágya, hogy megdöntse Edit részidős eredményét is.

Csavar a fiúk történetében is van, hiszen az olasz Daniele Branzini 2015-ben 148,8 km-t teljesített futópadon, csakhogy nem járta végig a bürokratikus rendszert, innentől kezdve az eredménye nem tekinthető hivatalosnak.

Ezt is olvasd el!

MIÉRT MÁSOK AZ ULTRAFUTÓK?

Csodáljuk és nem értjük őket. Hosszú kilométereket futnak városok között vagy körbe-körbe. Ők az ultrások. Miben mások ők, mint egy hétköznapi futó?

Beszélgetés Vikivel és Zolival

Mi motivált a rekordkísérletre?

Makai Viki: Egyrészt úgy gondoltam, érdekes és buli lenne padon futni és kipróbálni, mit tudok. Másrészt minden lehetséges módon szeretném megszólítani az embereket, láttatni, hogy milyen csodás képességek vannak elrejtve bennünk, emberekben. Azt gondolom, sokkal többre vagyunk képesek, mint amit önmagunkról gondolunk. A hosszú futásnak jellem- és élet átformáló szerepe van, amit szeretnék minél több emberrel megosztani. Ezáltal is szeretném őket behívni a futás különleges világába.

Csécsei Zoli: Minden lehetetlennek tűnő kihívás motivál. Ez is egy ilyen feladat, szeretném legyőzni a padot. Jó lenne, ha a rekordot jegyző táblázat legfelsőbb rublikájában az szerepelne: Zoltán Csécsei HUN.

Futottál korábban padon?

Makai Viki: Nem. Terheléses vizsgálaton futottam pár kilométert maszkban, mérőműszerekkel, ezen kívül semmi.

Csécsei Zoli: Nagyon keveset edzettem futópadon, csak akkor, ha télen erősen esett az eső vagy meg voltam fázva. Korábban talán lebecsültem a pados edzéseket, de rá kellett jönnöm, hogy ez is nehéz.

Milyen nehézségekre/könnyebbségekre számítottál a futópados futás kapcsán? Ebből mi jött be és mi ért váratlanul?

Makai Viki: Nem számítottam jelentős különbségre, bíztam benne, hogy a futás élménye ugyanaz lesz, de a padon futás sokkal nagyobb összpontosítást kíván, mint gondoltam. Én futás közben nem szoktam mérni semmit, hagyni szoktam, hogy az érzéseim, élményeim vezéreljenek. Ebben a szabadságomban jelentősen korlátoz a pad, folyamatosan piros számokat tol az arcomba. A sebesség is állandó, a pad „diktálja” a tempót. Előzetesen reméltem, hogy a mesterséges környezet (légkondi, fények, zene stb.) visszaad annyit, amennyit elvesz, de nem így lett.

Csécsei Zoli: Arra számítottam, hogy könnyebb lesz. Elvész a futás szabadsága, csak ugyanoda lépkedhetünk órákon keresztül. Mentálisan nehéz, amikor egyedül kell túlélni egy-egy hosszabb edzést, fizikailag talán könnyebb, mert nem kell előre haladni, nincs menetszél.

Milyen furcsa szabályokkal találkoztatok a rekordkísérlet hitelesítése kapcsán?

Makai Viki: Minden szervezési munka a mi feladatunk, rettenetesen bürokratikus és túlszabályozott, hogy a rekordot el is fogadják. Számomra a legmeglepőbb, hogy a jegyzőkönyvet készítő személyeknek szabályozva van a foglalkozása, csak ügyvéd, kormánytisztviselő, könyvelő lehet. Minden négy órában két-két ilyen embernek kell a padoknál állnia, és figyelnie minket. Meg van adva, hogy a kísérletről hány kamerával és milyen szögből kell felvételt csinálnunk, ennek leszervezése is a mi feladatunk volt.

Csécsei Zoli: Meglepett, hogy mennyi emberre van szükség a hitelesítéshez. Azt is furcsának éreztem, hogy még a sebességgombot se nyomhatjuk meg. Szerintem mindkettőnknek az lesz a legnehezebb, hogy semmihez sem érhetünk a padon. Egy apró figyelemkiesés 10 óránál, megbillenés, megkapaszkodás és az egész kísérlet érvénytelenné válik. Nehéz lesz fegyelmezettnek maradni, nem szabad majd elbambulni, a figyelmünket nem terelheti el semmi a kísérlet során, mert az egész semmivé lehet egyetlen pillanat alatt. Észrevettem, hogy ha tv-t nézek az edzések során, ráfutok a műszerfalra, ami miatt elveszíthetem az egyensúlyom. Sokkal jobban kell majd összpontosítanom, mint a kinti futásoknál.

December 17-én tehát gondolj majd kicsit rájuk, küldd az erőt, figyeld őket, hogy újabb két magyar írhassa be a nevét a futás történelembe! Viki és Zoli kísérletét élőben figyelheted majd a streamsport.hu oldalon!