Védekezz a kullancsok ellen

Védekezz a kullancsok ellen

Tavasszal és nyáron fokozottan oda kell figyelnünk a bőrünk védelmére, ami nem merül ki a halovány rétegben felkent naptejben. Bőrvédelem alatt legtöbbször csak a napvédelmet értjük, pedig a kullancsok elleni védekezés is hozzátartozik egy futó életéhez. 

Magyarországon 2015-ben 100 fertőzéses eredetű agyvelőgyulladásos esetet jelentettek, melyből 24 eset bizonyult kullancs által okozott vírusos agyvelőgyulladásnak. A Lyme-fertőzésből, amely ellen nincsen védőoltás, tavaly 1392 esetet jelentettek országosan. (forrás: OEK EPINFO 23. évf. 51-52. szám 2017. január 6.) 

A tavaszi futások során nagyon sokszor kerültem olyan helyzetbe, hogy kullancsot találtam. Hol a ruhámon, hol a sapkámon vettem észre, hogy támadásba lendült egy-egy vérszívó. Még csak terepre sem kellett mennem a váratlan látogatókért: a szokásos útvonalamon futottam (bicikli úton), amit erdős vagy bokros részek szegélyeztek. 

Nem potyognak!

Sokan még mindig abban a tévhitben vannak, hogy a kullancs felülről (a fákról) támad, pedig valójában szívesen tartózkodik az aljnövényzetben, és az alacsony bokrokban, de kedveli a mélyen fekvő árnyékos, nyirkos helyeket is. Csípése ráadásul észrevétlen, hiszen nem fáj és nem is viszket.

Vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancs-encephalitis)

A legritkább, ugyanakkor a legsúlyosabb kullancs által terjesztett fertőzés, a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. A kullancs a bőrbe fúródva juttatja gyomortartalmát a vérkeringésbe, ami a betegséget előidéző vírust tartalmazhatja.  Kullancs-encephalitis fertőzésből éves szinten mintegy 10-12 ezer esetet regisztrálnak világszerte (WHO position paper. Vaccines against tick-borne encephalitis Wkly Epidemiol Rec 2011;86:241–56.) de a valós esetszám ennél jóval magasabb lehet. „Sok fertőzésre soha nem derül fény – mondta el dr. Farkas Viktor gyermekneurológus, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika Gyermekneurológiai és EEG Részlegének osztályvezető főorvosa.  Ennek elsősorban az lehet az oka, hogy csak minden harmadik fertőzés jár kifejezett klinikai tünetekkel, az érintettek mintegy 30%-a nem veszi észre a kullancscsípést és így nem fordul orvoshoz.”  A WHO 2011-ben kiadott átfogó jelentése szerint a kullancs által okozott vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásos megbetegedések gyakoribbá válása mögött egyrészt a klímaváltozás, másrészt a kültéri szabadidős tevékenységek népszerűsége áll.

 

Elsősorban április-májusban és augusztus-szeptemberben tapasztalható a fertőzés halmozódása. Kiterjedt, nagy kockázatú területeknek számítanak: Észak-Magyarország, Nyugat-Magyarország, a Duna menti térségek és a Balatoni régió. A fertőzött megyék közül pedig elsősorban Zala megyét, Somogy-megyét, Vas-megyét és Nógrád megyét kell kiemelni.

Tünetei

A betegség 7-14 napos lappangási időt követően influenzaszerű tünetekkel, lázzal indul. Néhány nap elteltével - a betegek egyharmadánál - pedig idegrendszeri tünetek: fejfájás, aluszékonyság, eszméletlenség, bénulás, járásbizonytalanság és tarkómerevség jelentkezhet. A kullancs-encephalitis kimenetele változó: sokan teljesen felgyógyulnak, míg másoknál akár életre szóló tünetekkel kell számolni: a szellemi funkciók csökkenésével, látás-és hallászavarokkal. Sajnos ez a betegség igen öntörvényű, így – hiába a tünetek gyógyszeres kezelése- az általa okozott agykárosodás mértékét nem lehet befolyásolni.  „A betegség az esetek mintegy 70%-ban kétfázisú lefolyású. Az első fázis lázzal, izomfájdalmakkal, levertséggel jár és pár nap alatt elmúlik. Néhány tünetmentes nap után kezdődhet a második fázis. Magas láz, igen kifejezett fejfájás, aluszékonyság, szédülés és hányás nyomán fokozatosan alakulhatnak ki az idegrendszeri tünetek” – ismertette a betegség jellegzetes tüneteit a gyermekneurológus. 

Védőoltás

A kullancs-encephalitis ellen létezik védőoltás: kétféle készítmény is rendelkezésre áll. Az első évben 3 injekcióra, majd 3-5 évente újabb emlékeztető oltásokra van szükség a védettséghez. A kullancs-encephalitis megelőzésének fontosságát a hazai és nemzetközi egészségügyi szervezetek is szorgalmazzák, a védőoltás több éve az Országos Epidemiológiai Központ által ajánlott oltási körben van. Magyarországon jelenleg kétféle oltóanyagot forgalmaznak, mindkettőnek van gyermek és serdülő-felnőtt változata is.

Lyme-kór Tünetei

Szintén kullancsok által terjesztett bakteriális fertőzés a Lyme-kór. A Lyme-kór esetében a legelső tünetek egyike a csípés körül megjelenő bőrpír, a Lyme folt. Ez egy ovális alakú vörös kiütés, ami legalább 5 cm-esre megnő, és a kokárdához hasonló mintázatot mutat. Akár 3-5 hétig is megfigyelhető a bőrön. A Lyme-kór későbbi szakaszaiban többféle tünettel járhat: ízületi gyulladás (ujj-csukló-térd-boka), a viselkedés megváltozása (enerváltság, fény-és hangérzékenység, koncentrációs zavarok), viszketés és nyaki kötöttség. Kialakulhat szívritmuszavar. Előfordulhat azonban, hogy nem jelentkeznek ezek a tünetek, viszont a szervezet időnként legyengül, nagyarányú fogyás jelentkezik, a munkaképesség csökken, és pánik, levertség vagy indokolatlan kedélyromlás jelentkezik időről időre.

A Lyme-kór szempontjából a legveszélyeztetettebb terület hazánkban Nyugat-Magyarország, Dél-Dunántúl és Észak-Magyarország.

Kezelése

A Lyme-kór gyógyítása antibiotikumokkal történik, melyek megfelelő alkalmazás mellett tökéletesen gyógyítják a betegséget. Ehhez persze időben észlelni kell a csípést, és felismerni a tüneteket. Védőoltás egyelőre nincs a Lyme-kór ellen.

Monspart sarolta története

Talán már te is is hallottatok hallottál már róla, hogy Monspart Sarolta világbajnok tájfutónak is kullancs csípés okozta encephalitis miatt kellett befejeznie 1978-ban sport karrierjét. Ahogy futó körökben szólítjuk, Saci, több interjúban is elmondta már, hogy edzéseik alkalmával, a tájékozódó futók tucatszám szedték ki magukból a kullancsokat, de nem foglalkoztak velük különösképp. Nem volt még ilyen mennyiségű és minőségű információ a kullancsok okozta betegségekről.  Nála 41 fokos lázzal kezdődtek az encephalitis tünetei, amiről kezdetben azt hitték, hogy vakbél-gyulladás jelei. A valós diagnózis megkésve született meg. Hónapokig tartó kórházi kezelésre volt szüksége, és a csípés következtében az egyik lába merev lett, ami miatt véget is ért sikeres futókarrierje. A futáshoz a történtek ellenére mégis ezer szállal kötődik, hisz amatőr futók ezreinek szurkol versenyeken, és életének missziója lett az egészséges életmód népszerűsítése. 

védekezz a kullancsok ellen

A kullancscsípés megelőzésében neked van a legfontosabb szereped!

Ha futni, kirándulni indulsz, célszerű kerülni a sűrű-bozótos helyeket, és inkább a kijelölt erdei utakon, ösvényeken érdemes futni. A védekezés a megfelelő öltözködéssel kezdődik: a kullancsok ellen a legjobb a testet jól fedő teljes ruházat. Mivel ez a tavasztól őszig tartó futáskor szinte kivitelezhetetlen, így igyekezz minél világosabb színű öltözéket választani, hogy minél hamarabb észrevehesd a vérszívókat. A fejre praktikus lehet a fehér sapka, kendő is, és ha hosszú hajad van, mindenképp kösd össze, vagy tűzd fel, hogy a kullancsok ne maradjanak észrevétlenek.

Kullancsriasztók

Indulás előtt használj kullancsriasztó szert: ezt vékonyan vidd fel a bőrfelületre, mert nagyobb adagban felszívódva kellemetlen mellékhatásokkal (pl. fejfájás) járhatnak, és esetleg allergiás tüneteket is okozhatnak. Mindig olvasd el, mekkora a hatóideje a terméknek, és ennek leteltét követően alkalmazd ismét! Ma már szerencsére hozzájuthatsz bio (toxinmentes) termékhez is, amelyet biztonságosabban tudsz alkalmazni. Ha a természetes megoldások híve vagy, akkor mindenképpen tarts magadnál geránium illóolajat, ezt ugyanis ki nem állhatják a kullancsok. A gerániumot a teafaolajjal, citrom és levendulaolajjal kombinálva te magad is hatékony kullancsűzőt készíthetsz. Léteznek kullancsriasztó karkötők, ezek azonban egyrészt allergiás bőrtüneteket okozhatnak, másrészt nem megbízhatóak. Emellett ultrahangos kullancsriasztót is használhatsz, melyet ruhára kell csíptetni, és változó frekvenciájú ultrahang kibocsátásával működik. Ez állítólag zavarja a kullancsokat, és kb. 3 méter hatósugarú, viszont az erősen fertőzött területeken ez sem ígér 100%-os védelmet.

Mindig nézd át magad!

Egy-egy terepfutás, vagy szabadban töltött kirándulást követően alaposan vizsgáld át magad , különösen a nyak, a hónalj, a térdhajlat és a fül mögötti területet. A fehérnemű gumírozása és a sportmelltartó vállpántja alatt is nézz szét! Sokszor a ruhában rejtőzködik a kullancs.

Ha kullancsot találtál

A kullancsriasztó mellett jó, ha van nálad kullancseltávolító csipesz is. A kullancsok okozta fertőzések leghatékonyabb módja ugyanis, ha a kullancscsípés észlelését követően rögtön eltávolítod a vérszívót. Ne vesztegesd az időt, azonnal kell cselekedni, így ugyanis minimalizálhatod az esetleges fertőzést. Ne használj krémeket, olajat, és ne tekergesd a kullancsot! A feji végéhez, tehát a bőrhöz közel fogd meg a csipesszel az élősködőt úgy, hogy a potrohát ne nyomd össze! Lassan kezd el húzni, ne tépd! Akkor sem kell aggódnod, ha a kullancs szájszerve beszakad, később ki fog lökődni, és nem kell attól tartanod, hogy bármilyen problémát okoz.

Ne feledd! Minél hamarabb cselekszel, annál kisebb az esélye, a fertőzés veszélynek.

Csípés esetén érdemes feljegyezni a csípés időpontját, és a csípés helyét is szemmel kell tartani! A drogériákban és gyógyszertárakban kaphatsz tesztet, amely a Lyme-kór kiszűrésére alkalmas, de szakértők szerint sokszor álpozitív eredményt adnak ezek a termékek, így nem megbízhatóak. 

Cser Beatrix indul a Hawaii Ironmanen!

Blog

Először Skypon, aztán személyesen is volt szerencsém beszélgetni Cser Beatrixszel,  a 39 éves szemészorvos nővel, amatőr triatlonistával, aki október elején a a Hawaii Ironmanen indul