Szmogban nem ajánlott a futás

Szmogban nem ajánlott a futás

A hírekben folyamatosan hallani, hogy a levegő szállópor koncentrációja sok helyen kritikus, az egészségügyi határérték felett van. Érdeklődtünk az ÁNTSZ-nél, hogy ajánlott-e a futás ilyen körülmények között, vajon a  pormaszkok megfelelő védelmet nyújtanak-e. Azt is megkérdeztük, hogy a külvárosokban, hegyekben, sportolásra alkalmas-e a levegő.

Kérdésünkre a következő választ kaptuk:

"A szmogriadó idején nem javasoljuk a kültéri sportolást, így a futást sem. A külvárosban is magas a légszennyezettség, elsősorban az egyedi tüzelés eredetű kibocsátás miatt. A magas hegyekben tisztább lehet a levegő, de  a budai hegyekből letekintve látható, hogy az alacsonyan fekvő felhőréteg mintegy "betakarja" a várost.  Ha a városban a légszennyezettségi mérőállomások magas koncentrációt jeleznek, akkor a levegő a tengerszint feletti magasabb területeken is szennyezett, tehát a hegyekben sem ajánlott a sportolás. A pormaszkkal történő futás során  nehezebb a légvétel, így jóval megerőltetőbb a futás, - nem javasoljuk ezt a módszert." - írta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala, 2017. január 27-én.

A levegő szállópor koncentrációjának pillanatnyi helyzetéről az időkép.hu, valamint a Földművelésügyi Minisztérium levegominoseg.hu oldalán tájékozódhatsz.

Köszönjük!

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Mátyásné Szabó Csilla
Én és a testem bármire képesek vagyunk!

Vannak az életben olyan pillanatok, amikor hirtelen minden nagyon kilátástalan, és a bajok csőstül jönnek. Csilla eldöntötte, hogy nem adja fel.

Motiválj másokat te is!

Írd meg, hogyan kezdtél el futni, küldj versenybeszámolót!