Marx Kinga nyerte a Mátrabércet - interjú

Marx Kinga nyerte a Mátrabércet - interjú

Nagyon elfogult vagyok Marx Kinga győzelmét illetően, és engedjétek meg, hogy az maradjak. Hatalmas öröm volt számomra, hogy  ő nyerte meg a 2017-es Mátrabércet. A Mátrabérc trail egy 54 kilométeres terepfutó verseny, 2800m szintemelkedéssel, amit Kinga 7:14:24 óra alatt teljesített. Kinga, hogy úgy mondjam földim, a Váci Jedik csapatában fut. Ezt a futócsapatot környékünk futói jól ismerik, de azt gondolom, hogy a futás virtuális hálójában is ismerősen cseng a nevük. Jó pár remek terepfutó srác alkotja ezt a közösséget, Kinga pedig egyszem lányként tartja, sőt talán már mondhatom azt is, hogy diktálja a ritmust a csapatban. Három éve kezdte a terepfutást, és vőlegénye, edzője, Jakus Béla irányítása mellett ismerkedett meg ezzel a műfajjal. Az ő segítségével készül a versenyekre a kezdetekből. Mit érdemes tudni Kingáról, hogyan készült a Mátrabércre? A Bajnoknővel készített interjúnkból most kiderül.

Ezt is olvasd el! Szimpla, dupla terepélmény a köbön

Még egyszer engedd meg, hogy gratuláljak a győzelmedhez! Számodra mennyire okozott meglepetést, ez az eredmény? Bélával latolgattátok előzetesen az esélyeket?

Nagyon meglepődtem az eredményen, álmomban sem gondoltam volna, hogy én Mátrabércet nyerhetek. Kimondva még mindig hihetetlenek tűnik, de nagy boldogsággal tölt el.

Nem latolgattunk esélyeket, hiszen az időjárás miatt eltolt időpont következtében sokan nem indultak el, így a nevezési listából nem is tudtam, hogy ki indul és ki nem. 

Kinga, utolsó csippantás. - Forrás: Mátrabérc Facebook

Pulzus alapon edzel, gondolom a versenyt is így futottad. Mennyire kedveled ezt az edzésmódszert?

Igen, pulzus alapon edzek és a versenyen is próbáltam a megadott zónát tartani. Nem mindig szeretem ezt a módszert, néha legszívesebben letépném magamról a pulzusmérőt, de ez kell ahhoz, hogy ne fussam el a versenyeket, gyorsan ki tudjam pihenni az edzéseket. További előnye ennek a módszernek, hogy  ezáltal könnyen összehasonlítható egy-egy edzés, látjuk, hogy hol is tartunk. 

Ezt is olvasd el! Tippek az első terepfutó versenyedhez

Amúgy milyen edzéseket futsz mostanában? Hányszor vagy kint terepen, mennyi a heti kilométered? 

Terv szerint heti négy futásom van, ebből legalább kettő terepfutás, de ha jól sikerül a hét, akkor háromszor is kijuttok az erdőbe. Ezeket az edzéseket sokkal jobban élvezem, általában csapatostul megyünk, míg az aszfalton egyedül telnek a kilométerek. Nagyon örülök, hogy a Váci Jedik közé tartozhatok, hiszen így általában van társaságom a futásokon és nagy az összetartás is a csapaton belül.

60-70 km közötti heteket futok, ami tudom, hogy nem sok, de sajnos elég sérülékeny vagyok, és jelenleg nem is fér bele az időmbe több futás. 

A 2017-es Mátrabérc dobogósai. Balról: Tóth Éva (2. hely) 7: 26:24, Marx Kinga (1. hely) 7:14:24, Barcza Rózsa (3. hely) 7:27:40 - (fotó: Mátrabérc Trail Facebook oldal)

Mi volt a megbeszélt taktika a Mátrabércen? Mennyire sikerült azt betartanod vagy improvizáltál néha?

Bécivel azt beszéltük meg, hogy egy egyenletes tempót veszek fel, csak magammal foglalkozok, azzal hogy jól frissítsek, és hogy ne fussam el. Próbáltam minél többet inni, hiszen ebben a párás időben muszáj volt. Nagyon nehéz volt betartani, de nagyon igyekeztem. Rózsát végig láttam magam előtt 1-2 percnyi távolság volt köztük, próbáltam magamba sulykolni, hogy messze még a vége, még nem kell versenyezni. Kicsit bosszantott, hogy így futottunk majd 42 kilométert. Ez volt egészen Mátrakeresztesig. Onnan pulzuskorlátozás nélkül futhattam, ami csak belefér szabadon. Úgy érzem szépen betartottam a tervet, de persze ebben az is segített, hogy Béci minden ponton ott várt és emlékeztetett, hogy nem futhatom el.

Ezt is olvasd el! Regeneráció az edzések és versenyek idején

Te, Marx Kinga, milyen célokkal álltál be a rajtba a Mátrabércen?

A rajtban állva nem voltak konkrét céljaim. Az előző napi esőzések, a reggeli nagyon erős páratartalom, a meleg, valamint egy kisebb sérülés, úgy éreztem, hogy minden kitűzött célomat felülírta. Így maradt célnak a teljesítés. Azt gondoltam, hogy ha nem is fog jól menni, legalább egy hosszú edzésnek jó lesz. Persze, ezt az érzések, Kékes magasságában átírták. Azt éreztem, hogy jól megy a futás, nem fáj annyira a lábam sem, a feladatok pedig azért vannak, hogy megoldjuk. 

Mi terepen a kedvenc távod amúgy?

Az edzettségi állapotomhoz mértem szerintem a 40-45km közötti távok mennek jobban. Ezek azok, amiket élvezek, jól be tudom még osztani az erőmet. Persze ez attól is függ, hogy mennyire technikás egy pálya. 

A Mátrabércet hová helyezted el az éves versenyeid sorában? Azt írtad, hogy nem volt célverseny, ennek ellenére jót mentél. 

Azt gondolom, hogy a Mátrabérc egy nagyon rangos verseny, hónapokkal ezelőtt már elkezdtem a parázást, hogy mi lesz, hogy fog menni, egyáltalán képes vagyok-e végig menni. Célverseny lett volna, ha megrendezik áprilisban, de tudjuk az időjárás volt az erősebb. Előző hétvégén indultam a Szimpla élményen is, így nem voltam túlságosan kipihent, ezért is gondoltuk, hogy egy jó hosszú edzésnek jó lesz. 

Tudom ez egy nagyon amatőr futó kérdése, de vélgülis te is amatőr futó vagy. Szóval, a versenyen te mindig versenyzel? 

Nem versenyzem sokat, így próbálom mindig a legtöbbet kihozni magamból, ha már ott lehetek, legyen az célverseny vagy csak egy edzés egy versenyen. Most ez egy kicsit más élmény volt ebből a szempontból. Úgy indultam, hogy nem versenyzek, de útközben beneveztem. ☺

A rajttól kezdve hogyan alakult a pozíciód a Mátrabércen?

Mátrakeresztesig végig a második helyen voltam 1-2 perc különbséggel az elsőtől. Néha már kezdte őrölni az idegeimet, de olyankor mindig az csengett vissza, hogy nem futhatom el.  

(fotó: Terepfutas) JéBé - Jakus Béla, és Kinga a 2016-os
Szimpla élmény győztesei voltak.

Hol kezdődött a verseny? Hisz jó ideig nem te álltál az élen. Vagy kérdezhetem úgy is, hogy te milyen versenyző vagy? Szeretsz az élre törni vagy futod a kiírt programot, és meglátod az mire lesz elég?

Nincs még elég sok tapasztalatom, nem ismerem még elég jól magamat.  Próbálok hallgatni a tapasztaltabbakra, így a megbeszéltek szerint mentem. Különben menekülő típus vagyok. ☺

A verseny Mátrakeresztesen kezdődött, így is beszéltük meg. A pontra nagyon elszántan értem le, nagyon jól esett a szurkolás. Tudtam, hogy a Muzsláig utol kell érnem az élen haladó lányt és ez még nem elég, mert amennyi előnyt csak tudok, annyit össze kell gyűjtenem, ha meg akarom nyerni. Nagyon bátortalan vagyok a lejtőkön, főleg ha az sáros. Nem csak bátortalan, de még béna is.

Gyors kulacscsere után már indultam is a pontról. Úgy éreztem rengeteg erőm van, tényleg itt kezdődött a verseny. Nemsokára már elöl is voltam és ez még több erőt adott. Onnantól azt éreztem, hogy most már az első hely az enyém lesz. 

Ezt is olvasd el! Hány futóverseny fér egy évbe?

Melyik volt a legnehezebb része a pályának? 

A legnehezebb nekem mindig Sombokor. Már a rajtba azon járt az agyam, hogy hogyan fogok ott lejutni. Szerintem fő a biztonság, és én nem merek kockáztatni. Fától fáig, kőtől kőig mentem. Na, ilyenkor érdekel a pulzus a legkevésbé. 

Előző héten a Szimplán már belekóstoltál az esőtől áztatott Mátra adottságaiba. Mi okozott nehézséget a pályán most, mi az ami nagyon tetszett?

Néhány részen extrém sár volt, volt ahol lábszárközépig merültünk és volt, aki a cipőjét is elhagyta. Mátrakeresztes előtt majdnem síelni is megtanultam. A másik nehezítés a pára volt. Néha azt éreztem, hogy nem kapok rendesen levegőt. 

Sárral hogy állsz máskülönben? Lejtőn, emelkedőn?

Egyre jobban barátkozom vele. Az utóbbi időben száraz pályán még nem indultam. ☺ De különben nagyon megnehezíti a dolgom. Emelkedőn jobb a helyzet, de a lejtőkön teljesen kinyír. 

Szerinted terepfutóként mi az erősséged?

Talán, ha mondhatok ilyet, akkor azok az emelkedők. Elég erős, dinamikus tempót tudok az emelkedőkön menni.

Hány versenyt tervezel még ebben az évben? Melyek a célversenyek? 

Idén négy versenyen voltam eddig. A közeljövőben kettőt tervezek. A célverseny a Szentendre Trail 55 km-es távja. Ezen kívül még egy osztrák verseny van tervben június közepén. Az őszi versenyekben még nem gondolkodtunk, de ha lesz Naszály Trail, akkor azon mindenképpen szeretnék indulni,mert az hazai pálya nekem. 

Mikor esett le a Mátrabércen, hogy itt akár a győzelem is lehetséges? 

Igazából a Muzsla tetején éreztem azt, hogy ez meg lehet. 

Szereted a Mátrabércet?

Nagyon nagy kihívásként tekintek erre a versenyre, rengeteg szint, nehéz pálya. Ez volt a második teljesítésem, de mindkétszer nagyon vártam a nagy napot. 

Mióta futsz terepen? Milyen eredményeidre vagy a legbüszkébb?

3 éve futok terepen, eleinte csak úgy mentem, amihez kedvem volt. Az utóbbi másfél évben gondoltam, hogy ha már amúgy is futok, akkor miért ne csinálnám ezt terv szerint.

Tavaly az UTH 55-ön negyedik lettem a női mezőnyben. Az a futás egy életreszóló élményt adott. Valamint nyáron a horvát hegyekben megnyertem a Velebit Utra trail 45km-es távját. És most már azt hiszem ezt a Mátrabércet is közéjük sorolhatom. 

Ezt is olvasd el! Miért használj pulzusmérőt futás közben?

A hétköznapokban mivel foglalkozol? 

Könyvelő vagyok egy nemzetközi könyvelő irodában, és ha ez még nem elég, akkor tavaly ősszel elkezdtem a BME-n egy mesterképzést. Hát, azóta állandó időhiányban érzem magam, így a futás is eléggé a sor végére szorult.

A Váci Jedik.

Mit jelent az életedben a futás?

Kiskorom óta sportolok és mindig nagy szerepet játszott az életemben a mozgás. Leginkább a csapatsportokat szerettem, de aztán a futás valahogy mást adott. Sikerül kikapcsolni az egész nap szüntelenül zakatoló agyamat és úgymond butálra futni magam. Megismertem sokkal jobban önmagamat, a határaimat pedig egyre jobban ki tudom tolni, és nem csak a futásban. Nem mellesleg a terepfutás által rengeteg nagyon kedves embert ismertem meg, barátságokat kötöttem. 

Köszönjük!

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Belus Fruzsina
Nyertem a Bükki Hegyi Maratonon

Ma reggel úgy kelt fel a lányom, hogy közölte a családdal, ő is futó lesz. Szép az élet! Beszámoló a Bükki Hegyimaratonról.

Motiválj másokat te is!

Írd meg, hogyan kezdtél el futni, küldj versenybeszámolót!