Futás szülés után? 5+1 tipp az olimpikontól!

Futás szülés után? 5+1 tipp az olimpikontól!

Még egy sportolóval is megeshet, hogy a várandósság alatt 20-25 kiló súlyfelesleget szed magára. Ne keseredj el, nem lehetetlen küldetés visszanyerni a terhesség előtti alakod, csak nem mindegy, hogyan állsz neki! Olvasd el Virág-Erdélyi Zsófia olimpikon maratonfutó tanácsait, ha pedig még többet szeretnél megtudni a várandóság alatti vagy a szülés utáni egészséges életmódról, sportról, akkor gyere el a most hétvégi BabaMama Expóra, az ország legnagyobb várandósoknak és kisbabás szülőknek szóló eseményére. November 17-18-19-én 200 kiállító, ingyenes tanácsadások, kényeztető programok és értékes nyeremények várnak a Budapest Sportarénában.

1. Ne rohanj!

Ha most játszadozol el először a sportolás gondolatával, vagyis teljesen kezdő vagy, akkor mindenképpen fokozatosan változtass az életmódodon. A terhesség és szoptatás alatt termelődő relaxin hormon átalakítja a testedet: meggyengíti, lazítja az ízületeket és a kismedencei izomzatot, ami önmagában is óvatosságra int, kerülni kell a nagy rázkódással, föl-le mozgással járó sportokat. Ilyenkor nem érdemes elkezdeni az intenzív futást. Tény ugyanakkor, hogy a futás az egyik legegyszerűbb mozgásforma, hiszen bárhol, bármikor, szinte bármiben és bárhogy lehet végezni. Szerencsére a relaxin hormon szintje fokozatosan csökken szülés után, és ha mindehhez intim torna is társul, amivel megerősíted a kismedence izomzatát, akkor  a szülés után 4-5 hónappal már nekiláthatsz a futásnak.

„Ha teljesen kezdő vagy, akkor séta-futás kombót tanácsolom, ami azt jelenti, hogy futsz, majd aktívan sétálsz egy darabig. Minimum 30 perc mozgás mindenkinek jól esik. Szépen fokozatosan pedig el tudsz jutni odáig, hogy egyben megy a 30 perc futva” -biztat Virág-Erdélyi Zsófia.

Ezt is olvasd el! Babát várok, futhatok?

2. Erősödj meg!

Az eszetlen futással többet árthatsz magadnak, mint amennyi haszna van a mozgásnak. Jó, ha tudod, hogy a terhesség alatt  a gerinc helyzete is megváltozik, és idő kell a visszaalakuláshoz. A folyamat valamennyire magától is megy, de sokszor nem árt  speciális gyakorlatokkal rásegíteni. Ha nem elég erősek a törzs izmai, rossz a tartás, akkor az egész gerincszerkezetet és az ízületeket extra erőhatás éri. Futás helyett tehát érdemes inkább erősítéssel kezdeni. A legjobb, ha kikéred szakember véleményét a megfelelő mozgásformáról.

 

3. Jó, de mikor?

Ha van hozzá erőd, a futást kezdheted hajnalban, mielőtt még ébred a család, vagy esetleg miután lefeküdtek aludni a gyerkőcök. Ha számodra fontos, hogy mozogj, és jól érezd magad a bőrödben, akkor néha engedd el a takarítást vagy a mosogatást, a teregetést, bármit, ami valójában megvár.

Futóbabakocsival vagy akár egy bababarát fitnesz teremben is futhatsz.

 

4. Fuss a kisbabáddal!

„A futásban még az is szuper, hogy a pici elkísérhet a babakocsiban. Míg ő nézelődik, és élvezi a szabadlevegőt, te addig kimozoghatod magadból a felgyülemlett feszültséget” -  hívja fel egy fontos szempontra a figyelmet az olimpikon. Ha nincs a környéketeken futásra alkalmas terep, nyugodtan kocoghatsz edzőteremben is. Keress bababarát fitneszcentrumot, így gyermekedet akár hordozóban vagy esetleg babakocsiban magaddal viheted, amíg te a futógépen izzadsz. De találni olyan mamabarát edzőtermet is, ami biztosít gyermekfelügyeletet.

 

A legfontosabb: mindig pihend ki magad!

Az alvás lehetőségét sose vedd el magadtól. Sok helyen olvasni, hogy akkor kezdj neki a tornának, ha alszik a baba, de mivel anyaként gyakori, hogy kialvatlan és fáradt vagy, ezeket a csöndes perceket használd ki arra, hogy pihenj. Inkább vond be a tornába a gyerkőcöt, mikor ébren van!

 

+1. Gyere el a BabaMama Expóra!

Az egészséges életmód és a sport témakörében minden kismamának ezernyi megválaszolatlan kérdése van. Mindegy, hogy a várandósság alatti vagy utáni időszakról van szó, számtalan tisztázásra váró gondolat felmerülhet benned is. Ha szeretnél többet megtudni a javasolt mozgásformákról és a megfelelő táplálkozásról, látogass el a BabaMama Expóra, az ország legnagyobb várandósoknak és kisbabás szülőknek szóló eseményére november 17-18-19-én. Számos kiállító, helyszíni tanácsadás és színpadi program foglalkozik az egészség kérdésével. Ne maradj le, találkozzunk a Budapest Sportarénában! 

Köszönjük!

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Fischer Anna
Anna 61 évesen futotta első maratonját

A futás szellemisége nem csupán fiatalon szippanthat magába. Anna 57 évesen kezdett futni, és 2017-ben maratont futott. A története elképesztő!

Motiválj másokat te is!

Írd meg, hogyan kezdtél el futni, küldj versenybeszámolót!