Iratkozz fel hírlevelünkre!

Felhasználási feltételek

Írj nekünk

Karácsonyi futózenék

Összegyűjtöttünk pár igazi karácsonyi zenét, hogy futás közben is hangolódj az ünnepekre.

A karácsony teljes testet és lelket átjáró ünnep. Ahogy egyre közeledünk a piros betűs napokig, egyre közelebb kerülünk a karácsonyi hangulathoz. Igaz, hogy a bevásárlóközpontokban és rádiókban már talán október vége óta szólnak a karácsonyi dalok, egy hóeséses futás a kedvenc karácsonyi zenéidet hallgatva könnyen kerülsz ünnepi hangulatba. Összegyűjtöttünk pár olyan zenét, amivel garantált a karácsonyi futás!  

Zenét a kívánt tempóhoz?

Egy zeneszám hatással lehet a futótempódra is. Biztosan érezted már, hogy bizonyos zeneszámok úgy magukkal rántanak, hogy felgyorsulsz rá és úgy érzed, nem lehet rá lassabban futni. Ennek a jelenségnek van valóságalapja. Egy zeneszám dinamikáját a ritmus határozza meg. Akárcsak a zenének, a futásunknak is van ritmusa és bizonyos meghatározott időközönként érünk földet és rugaszkodunk el. A jog.fm-et megalkotó, futni szerető közösségben (is) rájöttek erre és írtak egy olyan elemző szoftvert, ami a zene paramétereit megvizsgálva, meg tudja mondani, milyen tempóhoz vagy percenkénti szívösszehúzódáshoz, milyen ritmusú (BPM - beat per minute) zene működik a legjobban.Tudsz náluk tempó és pulzus alapján is keresni. Az elemzésük nem pontos és egyénenként eltérő adatokat mutathat, de mindenképpen jó kezdeményezés. Amelyik dal szerepel az adatbázisunkban, annál odaírtuk a most következő karácsonyi zenegyűjteményünkhöz, hogy milyen tempó és pulzus mellé ajánlják. Mi pedig szuper futásokat kívánunk az itt következő karácsonyi zeneszámokra!

Már csak a bejgli illata hiányzik, de ne aggódj, azt is elkészítettük futó kiadásban

 

A nagy "Klasszikusok"

Mariah Carey és az „All I want for Christmas is You” egy igazi klasszikus karácsonyi zene, nem hiányozhat a gyűjteményünkből. Arról nem is beszélve, hogy a száncsengőnek jó futóritmusa van, 6:50 perc/km-es tempóhoz vagy 140-es pulzushoz ajánlott.

 

Nincs karácsony Jingle Bell Rock nélkül. Számtalan feldolgozásban megtalálható ez a muzsika, nekünk a Glee feldolgozása tűnt igazán futóbarátnak.

 

Frank Sinatra egész karácsonyi albumot adott ki 1948-ban, ami a szó szoros értelmében igazi lemez formában jelent meg. Erről az egyik leghíresebb dal a „Let is snow”. 7:20 km/p tempóhoz vagy 132-es BPM-hez ideális választás.

 

A Wham! „Last Christmas” slágere a ’80-as éveket időző zenei hangszereléssel bárkit visszarepít egy 21 évvel korábbi karácsonyba. 8:53 perc/km-es tempóhoz és 107-es pulzushoz ajánlják.

 

Bár Britney Spears 2000-ben kiadott „My Only Wish (This Year)” című slágere időben jóval később keletkezett az eddigi daloknál, annyira távol van a mai zenei trendektől, hogy még ide soroltuk. 6:24-es perc/km-es tempóhoz vagy 147-es pulzushoz ajánlják.

 

Újak

Az ausztrál énekesnő idén a „nagyokhoz” hasonlóan teljes karácsonyi albummal készült. Mi egyet választottunk belőle, de a 35 perces album tele van jobbnál jobb, nem csöpögős, dallamos és szuper ritmikájú számokkal. Az adatbázisban még nem szerepelnek a dalok.

 

A Coldplaytől megszokott érzékenységgel megalkotott karácsonyi daluk nem az az igazi pörgős sláger, inkább elmélázni és zsírégető futáshoz hóesésben gyönyörködni alkalmas. 7:27 p/km-ekhez vagy 130-as BPM-hez kiváló.

 

A Pentathonix minden feldolgozását tökéletes harmónia és minőségi hangzás jellemzi. A Hallelujah nem kifejezetten karácsonyi dal, de annyira szépen megoldja az 5 fős csapat, hogy igazán ünnepi hangulatot teremt.

 

A csorbát kiküszöbölvén hozunk tőlük egy igazi karácsonyi dalt is, de csak óvatosan futás közben a hallgatásával, mert 4:51 p/km-es tempóhoz és 172-es pulzushoz való.

 

Amikor 2009-ben a Train eljött a „Shake up Christmas” című számával, igazi sláger volt, minden rádióban, plázában és otthonban ez szólt. 5:21-es kilométereket lehet rá a legpompásabban futni.

 

Magyar zenék

Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán közös slágere futókompatibilis ritmust garantál a futáshoz.

 

A Nox felbomlása előtt még gyorsan kiadott egy karácsonyi lemezt, amin ugyan csak 6 dal szerepel, de azok mindegyike meghitt hangulatot teremet. Akár otthon, akár futás közben.

 

Igazi Republic hangzást nyújt a zenekar Csillagszóró című dala.

 

A Piramis Ajándék című dala kihagyhatatlan a karácsonyi zenelistából. Futás közben érdemes a szövegre is figyelni, mert fontos mondanivalója. (Aki a pörgősebb zenéket kedveli futáshoz, ajánljuk a Zorall feldolgozását, ami egy kis poprockos, ska-s beütéssel pezsdíti fel az egyébként sem unalmas Piramis slágert.)

 

Palya Bea igazi pörgős karácsony dala, az „Igazi Angyal” című dala, ami elmeséli, hogyan változik a karácsonyhoz való viszonyunk életünk különböző szakaszaiban. (Palya Beának van egy „Szaladós” című dala is.)

 

Instrumental

Nem mindenki szeret szöveges, énekelt zenére futni, gyűjtöttünk néhány instrumentális zeneszámot is a legnépszerűbb és legismertebb karácsonyi dallamokból.

 

 

 

 

 

 

 

(c) Can Stock Photo / microgen