Hány futóverseny fér egy évbe?

Hány futóverseny fér egy évbe?

A regenerációról szóló cikkemben említettem, hogy a versenyszezon után, amikor a pihenés, feltöltődés időszakában vagyunk, érdemes tervezgetned és új célokat és kihívásokat kitűzni magad elé.

Mi futók szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen versenyek tekintetében a bőség zavarával küzdünk. Akár országúti, akár terepversenyekre készülünk, rengeteg színvonalas eseményből válogathatunk

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM: PIHEND KI A VERSENYSZEZONT! 

DE MILYEN KRITÉRIUMOK ALAPJÁN válassz VERSENYT?

Fontos, hogy reális célokat tűzzél ki magad elé. Mind időbeli céljaidnál, mind a távot illetően fontos, hogy a „földön” maradj, ne szállj el, mert az irreális tervek, egyre inkább nyomasztani fognak, ahogy közeledsz a cél felé. Legyél inkább szerény, haladj lépcsőről lépcsőre. Ne terheld meg magad irreális elvárásokkal, majd emiatt túlzott edzésmunkával. 

EZT IS OLVASD EL!

Tippek az alapozó edzésekhez

Sokat olvasunk arról, hogy alapozás. De hogyan kell végezni az alapozó edzéseket? Hogyan lehet változatossá tenni a hosszú, lassú futásokat?

Találd meg a fő versenyeidet 

Az első feladatod, hogy kitűzd a fő versenyeket, és azok időpontját a szezonban. Amennyiben meghatároztad a célversenyedet és megvannak az időpontok is, akkor már a felkészülésed ciklusait is meghatározhatod, tehát tervszerűen, tudatosan készülhetsz a „nagy célod” érdekében. A célkitűzés segíti a hosszútávú motivációt is fenntartani, és nem csak úgy ímmel-ámmal fogsz edzeni, cél nélkül.  A legelterjedtebb felfogás, hogy egy idényben egy célversenyt fussunk. Én azonban azt szoktam tanácsolni, hogy bátran tűzzünk ki két célversenyt is idényenként. Természetesen ezek között a versenyek között megfelelő mennyiségű időt kell hagyni a regenerációra. A két fő verseny közül az egyik legyen rövidebb, intenzívebb, a másik pedig lehet egy hosszabb verseny. Ez a módszer azért is működik jól, mert ha hosszú hónapokon keresztül készülsz egy versenyre, és az valamiért (pl. betegség, rossz frissítés, hirtelen meleg miatti gyengébb teljesítmény) nem sikerül, akkor rövid időn belül ott a következő cél. Ellenkező esetben nehéz motivációt találni, könnyen kiégés lehet a vége, mert úgy érezheted, hogy feleslegesen edzettél hónapokon keresztül. 

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM: REGENERÁCIÓ AZ EDZÉSEK ÉS VERSENYEK IDEJÉN

AZ EDZŐVERSENYEK SZEREPE A FELKÉSZÜLÉSBEN

Az edzőversenyeket azért érdemes beiktatni a felkészülésbe, hogy objektív visszacsatolást kapj arról, hogy a felkészülés és a formád az eltervezettek szerint alakul-e vagy szükséges-e kiigazításokat tenni.  

Edzőversenyeken bizonyos részfeladatokat is gyakorolhatsz. Terepultrás tanítványaimnál szoktam alkalmazni, egy- egy részfeladat gyakorlását, pl. egy hosszabb 6-7 órás edzőversenyen egy rövidebb 1-2 órás szakaszt megfutunk a tervezett versenytempónkban, a megadott pulzuson, a verseny többi részében pedig mérsékeltebb tempóban futunk. Ezáltal nem terheljük túl a szervezetünket és nem kell utána hosszú pihenőt tartani, az edzésmunkánk folyamatos lesz. A verseny pedig remek lehetőséget biztosít a versenyszituáció gyakorlására, a frissítésed tökéletesítésére, vagy akár az ellenfelek feltérképezésére. Természetesen ezt a módszert akkor is remekül használhatod, ha maratonra, félmaratonra készülsz. Ebben az esetben a nagyobb versenytempóhoz alkalmazkodva rövidebbek a versenytempóban megtett távok. 

SOKSZOR HANGZIK EL A KÉRDÉS: EGY SZEZONBAN HÁNY VERSENYT ÉRDEMES FUTNi?

Erre nincs teljesen egyértelmű válasz.  Ez egyrészt függ a fizikai állapotodtól, attól, hogy milyen gyorsan tudsz regenerálódni, és nagyban függ a versenyek hosszától, intenzitásától. Van rá példa, hogy 1-2 hetente is lehet versenyezni, ha az edzésterved okosan van felépítve, a távok és az intenzitás nem okoz túlterhelést. Tapasztalataim szerint azonban a túl sok versenyzés nem szokott jól elsülni. 

Amennyiben meghatároztad a fő versenyeidet, akkor érdemes lehet 2-3 edzőversenyt is beiktatni, de itt, mint említettem, nem a maximumra való törekvés, hanem az aktuális feladat elvégzése a cél. 

A célversenyed után pár héttel, ha nincs sérülés, ha nincs fizikai vagy mentális fáradtság akkor lehet kisebb nagyobb versenyeken a „buli” , a társaság kedvéért vagy egy remek helyszín miatt versenyezni. 

Azt tanácsolom, hogy mire elkezded az alapozást, tervezd meg a versenyszezonodat, így a felkészülésed ciklusait a pontosan meghatározott céljaidhoz tudod igazítani. 

Ha edzői segítséget szeretnél kérni, akkor írj nekem! 

 

Köszönjük!

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Menczel Enikő
Így lettem félmaratonista

Az első félmaraton teljesítése fantasztikus érzés. A verseny utáni fáradtság elillan, és marad az önbizalom, motiváció, és energia. Ilyen ez a beszámoló is.

Motiválj másokat te is!

Írd meg, hogyan kezdtél el futni, küldj versenybeszámolót!