25 másodpercen múlt a 2 óra alatti maraton

25 másodpercen múlt a 2 óra alatti maraton

A 2 órán belüli maratoni eredmény nem lett meg, de azt azért megmutatta Eliud Kipchonge, hogy az emberi akaratnak nincs határa, vagy ha van is, biztosan nem a 2 órás maratonnál.

A három indulóból viszonylag gyorsan lemorzsolódott kettő, először Lelisa Desisa, állt ki a versenyből körülbelül 1 óra futás után, majd Zersenay Tadese lemaradozni látszott a rekordot jelző időmérő autótól. Eliud Kipchonge azért jóval megjavította saját idejét és a legjobb maratoni idővel ért "célba", 2:00:25-tel. 

A futást az autó mögötti zöld fénycsík segítette, amely végig mutatta a futóknak, hogy hol van a 2 órán belüli maraton tempója. A kísérlet érdekessége volt még, hogy az  iramfutók 3-3 fős csapata 2 körönként (kb. 4,8 kilométerenként) váltogatta egymást, egyszerre mindig 6 futó haladt a próbálkozók előtt és körönként másik hármas vezetett, így az iramfutók végig tudták tartani a tempót. 

Több dolog miatt sem világrekord, ennek egyik oka, hogy az iramfutók végig segítették Kipchonge-ot, versenykörülmények között 30-32 km-ig szoktak pacereket használni. A másik a frissítés, a futókat biciklivel kísérték és akkor kaptak inni és enni, amikor akartak és az ételeket és italokat a kezükbe adták. A versenyeken ezeket a saját frissítőket a segítők a hivatalos frissítőasztalra rakhatják ki, ahonnan a futónak magának kell elvennie (le kell lassítania, elkapnia, itt azonban nem kellett). Kérdések merültek fel az időmérő autó táblájával kapcsolatban is, ami nagy szélessége miatt sokkal nagyobb szélárnyékot adott a futóknak, mint amit a versenyeken tapasztalnak. De egyébként sem lett volna világrekord, mert az IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség) nem állt a kísérlet mögé. 

A világrekordot továbbra is Dennis Kimetto tartja, 2:02.57-tel. Nőknél pedig Paula Radcliffe 2:15.25-tel tartja a maratoni világcsúcsot.
Korábbi cikkünket itt találod: http://futasrolnoknek.hu/futas/maraton-2-oran-belul/

Köszönjük!

Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!

Mátyásné Szabó Csilla
Én és a testem bármire képesek vagyunk!

Vannak az életben olyan pillanatok, amikor hirtelen minden nagyon kilátástalan, és a bajok csőstül jönnek. Csilla eldöntötte, hogy nem adja fel.

Motiválj másokat te is!

Írd meg, hogyan kezdtél el futni, küldj versenybeszámolót!