Mindent a futásról nőknek Blog
Írj nekünk

Pulzusmérés a futásban 1. – Edzéscélok, tesztek

Manapság minden futós online fórumon dőlnek a kilométerek, és jönnek a hírek a fantasztikus teljesítményekről. Nem is csoda, ha sok amatőr futó esik a teljesítmény hajhászás, és korai versenycélok mielőbbi meghódításának áldozatává. A nagy lendület végül sérülésekbe, kudarcba majd kiégésbe fullad. Pár hónap vagy év múlva a hajdani futó csak úgy emlékszik vissza a futásra, hogy -" igen a futás az a sport amitől könnyen le lehet sérülni".
Félreértés ne essék, beleszaladtam már én is egy-egy számomra még korai, de magasztos cél meghódításába. Így még inkább osztom a sokkal tapasztaltabb futók véleményét, miszerint a futás lehet élethosszig tartó kaland, ha okosan műveljük. Ebben a sportban azt szeretem leginkább, hogy rákoppint az ember fejére, ha olyan magaslatokra vágyik amire még nincsen készen, és a kiteljesedés örömét adja, ha reálisak a célok, optimális az edzésmunka. Mindezt hogyan lehet összhangba hozni? Ebben segít a pulzusmérés vagy pulzuskontrollos edzés. Ennek részleteiről fogok írogatni mostanában, kezdő és amatőr futóknak, és saját magamnak is!

 

AZ EDZÉSCÉLOK - határozd meg a sajátodat!

2011 nyarán, kikecmeregve a nyavalyámból, egy magamhoz képest jóval gyengébb állóképességgel elhatároztam, hogy megint futni fogok, hogy rendbe tegyem magam. A gyengébb állóképesség azt jelentette, hogy 2 km-t vérverítékkel tudtam lefutni.  Mivel nem ódzkodtam a téli edzésektől, így fél év alatt fantasztikus fejlődésen mentem keresztül.  (Kezdők első csapdája!)

RÖVIDTÁVÚ CÉLJAIM VOLTAK (2-3 hónapon belül) -  Jussak el ismét addig, hogy 5 kilométer lefutása kellemes élmény legyen.

- Hetente 3-4 alkalommal menjek el futni. (Bár ez már inkább taktikai lépés volt - azaz, mit kell tenni ahhoz, hogy a rövidtávú cél megvalósuljon. Mégis minden héten örülni tudtam, ha láttam, hogy megvolt a három edzés.)

KÖZÉPTÁVÚ CÉLJAIM voltak (4-10 hónapon belül) - Fokozatosan növeljem a futásban töltött időt, jussak el 60 perc teljesítéséig - Teljesítsem a félmaratont 10 hónapon belül, lehetőleg 1:50 alatt. - Dobjam le a passzív időszakban rám rakódott feles kilókat. HOSSZÚTÁVÚ CÉLJAIMat még magamnak is csak csendben mertem kimondani. (18 hónapon belül) - Teljesítsem a Spar maratont 2012-ben.*

Gyakorlatilag 1,5 év edzésprogramját adták meg ezek a célok. A következő telet megint végigfutottam, 2013 márciusában jött az ultra 50,7km, az új munkám ahol további heti 5 óra edzés került bele az életembe, és a triatlonos tervek megvalósításához szükséges úszás és bringaedzések. Nem mehetett tovább az edzünk érzésre vagy néha csatoljunk órát módszer. Így az ultra előtt beszereztem egy POLAR RC3 GPS-es órát és elkezdtem tudományos alapokra helyezni az edzéseimet. Még az is lehet, hogy kiderül,  irreális célokat állítottam fel magamnak 2013-ra?!
Olyan célt határozz meg, ami jelenlegi fittségi szintedhez képest, a meghatározott időre megvalósítható.
Cél lehet akár a csillagos ég is!  Viszont a kondicionális képességek, azon belül is az állóképesség (a fáradással szembeni ellenálás) egyedi fejleszthetősége, az adottságok és életvitel fogják meghatározni, hogy az egyes célokat ki-ki milyen gyorsan tudja majd elérni.  Azt is tudomásul kell venni, hogy az embernek vannak határai.
Íme pár további tényező, ami alapvetően befolyásolja a fejlődést a futásban: életkor, nem, genetikai adottságok (terhelhetőbb szív és légzőrendszer, oxigénfelvételre alkalmasabb izomrost-összetétel), életvitel (éjszakázás, táplálkozás, munka, stressz), edzésmódszerek, edzésgyakoriság, szív- és keringési rendszer egészségi állapota, testtömeg, max. oxigénfelvevő képesség VO2max.
Az állóképesség hosszú távon jól fejleszthető.
ÁLLAPOTFELMÉRÉSEK  KEZDJ EGÉSZSÉGÜGYI ÁLLAPOTFELMÉRÉSSEL
Mindenképpen érdemes egy alapos orvosi vizsgálattal kezdeni, mielőtt bárki hosszú kihagyás után kíván belevágni az edzésbe. Én például a maraton előtt is elmentem egy terheléses vizsgálatra, hogy megnézzenek, alkalmas vagyok-e egyáltalán a maratoni terhelés elviselésére. Mert jól hangzik, hogy ezt elterveztem, és manapság divat, hogy "minden fejben dől el", mégis egy nem ismert szervi probléma okozhat kellemetlen meglepetéseket. Érdemes évenként ismételni a sportorvosi vizsgálatot! ÁLLÓKÉPESSÉGI VAGY AEROB TESZTEK AMATŐR FUTÓKNAK  Mielőtt bárki futni kezd, nagyon hasznos elvégezni egy állóképességi felmérést is, melyet aztán időről időre érdemes megismételni. Ez a felmérés folyamatosan információt ad majd a fejlődés mértékéről, és arról, hogy jó irányba haladnak-e az edzések. A legpontosabb tesztelést egy terhelésélettani laborban készítenék el. Mivel ezt nem könnyű megszervezni és költséges is, valamint amatőr sportolóknak felesleges 3 havonta erre költeni, így kerül szóba az otthoni tesztelés.Az otthoni tesztelésnél fontos, hogy mindig hasonló körülmények között történjen meg a teszt. Helyszín, napszak, előző napi alvásmennyiség stb. A 2000 méteres UKK gyalogló teszt  Kiknek való? Túlsúlyos, fogyni vágyó vagy kezdő futóknak. 20-65 év közötti átlagemberek számára. Az állóképesség fejlődésének tesztelésére való. A 2000 méter megtételét azonos 85-90%-nál alacsonyabb pulzusértéken kell megtenni, minél tempósabban.  A fejlődést az időeredmény javulása mutatja. A teszthez van egy táblázat, ahová be kell írni a kapott értékeket és az abból kiszámolt eredményt egy standard táblázat adataival összevetve derül ki az aktuális eredmény. Ha célod a fogyás, akkor is érdemes állóképességi tesztet  elvégezned, hisz a fogyás nem lesz olyan látványos az elején, mint az állóképességed fejlődése. Conconi teszt 
Eddz okosan!
Haladó futóknak, amatőr versenyzőknek való, akiknek célja a teljesíténynövelés. Az anaerob küszöb és a törésponti pulzusszám meghatározására szolgál. Lépcsőzetesen emelkedő terhelés során folyamatosan nyomonkövetik a pulzusgörbe emelkedését, majd a töréspont meghatározásra kerül. Vérvétellel a tejsavkoncentráció mérhető, non-invazív módon pedig a pulzusgörbétől lehet következtetni a töréspontra. Mivel a maximális pulzus zónában is dolgozik a futó, így ezt a tesztet leginkább orvos jelenlétében biztonságos elvégezni. Egyedi tesztek Bárki összeállíthat magának olyan tesztet, melyen saját fejlődését méri. Az otthoni tesztet mindenképp pulzusmérő órával javaslom elvégezni. Válassz egy adott távot melyen időről időre ellenőrzöd az edzettségi szintedet. Kezdők a max. pulzus 70%-án, amatőr-rekreációs futóknak max. pulzus 75-80%-án, komolyabb versenyre készülők, az anaerob küszöbhöz közel. max. pulzus 85% -+3%-on fussanak. Így a változó a futás ideje lesz..  
A teszteredmények kezelése
A teszteket érdemes megismételni időről-időre.. Kezdőknek 6-8 hetente, középhaladóknak és haladóknak 2-3 havonta, versenyzőknek pedig 3-6 havonta. Az eredményeket egy grafikonon rögzítheted. Ha a Polar Fitness teszt mellet fogsz dönteni, akkor pedig feltöltheted egy applikációba az információkat és egy szépen olvasható görbét fogsz kapni egy két kattintás után. Ezek az eredmények aztán mutatni fogják, hogy mennyit közeledtél a célod felé.
POLAR FITNESS TESZT  Jelenleg én ezt használom. Nem kell hozzá semmi más, csak egy olyan Polar óra, mely végez Fitnesz Tesztet, és nyugodt környezet. Én mindig reggel végzem el a teszteket. Nem kell mást tennem, mint lefeküdni 5 percre a talajra, magamra tenni az órát, mely a szívfrekvencia változásomból bármikor képes meghatározni a maximális pulzusomat és a nekem megfelelő edzészónákat. Heti gyakorisággal elegendő elvégezni ezt a tesztet.  Ezekből az adatokból pedig következtetni lehet a fejlődés trendjére. Erről legközelebb részletesen, videóval is beszámolok. A Polar fitnesz teszt mellett viszont javaslom,  hogy csinálj egyedi állóképességi tesztet is, hogy futás közben is megtapasztalhasd a fejlődés mértékét.
 
MIÉRT JÓ HA PULZUSMÉRŐT HASZNÁLSZ EDZÉS KÖZBEN? Ésszel tudsz majd edzeni, a saját határaidat figyelembe véve. Elkerülheted a túl- vagy alul edzést. Az edzéscélodnak megfelelő intenzitással fogsz futni. Megszűnnek a rossz beidegződések, miszerint az edzés akkor hatékony, ha a végén lóg a nyelved. Öröm marad az edzés, hisz képes leszel a neked megfelelő intenzitási szinten teljesíteni,  miközben az eredmények jönni fognak. Beépül a gondolkodásodba, hogy a saját edzésedet és fejlődésedet önmagadhoz mérd. Szervezeted fejlődése a lehetőségeidhez mérten a leggyorsabb lesz. Érteni fogod tested jelzéseit és működését! Vége a kudarcba fulladt edzéseknek!
Az óra együtt gondolkodik velem. Én hálás vagyok érte, mert tudom, hogy abban a tartományban edzem, ami a céljaim eléréséhez optimális.
Ha már kezdő vagy fogyni vágyó futóként megtanulod, mi a pulzusmérés és hogyan használj egy pulzusmérő órát, nem fogsz nekiállni a maximális pulzusod 80%-án futni az első hónapokban,  kivörösödni, lihegni, várni a halálodat,  hanem a célodnak megfelelő zónában,  kellemes intenzitási szinten fogod eltölteni az edzésedet. Haladóként pedig rájössz, hogy az edzéscélod eléréséhez melyek a legmegfelelőbb zónák. Az edzéscélok és megfelelő pulzuszónák közti összefüggést a lenti a táblázatban láthatod:
KÖVETKEZŐ TÉMÁK: Melyek a pulzusméréshez kapcsolódó alapfogalmak? Hogyan kell elvégezni a gyakorlatban egy fitnesz tesztet Polar órával?  Hogyan zajlik a PK-s edzés? Milyen módon mérik a pulzust a piacon kapható órák? Mit üzen a pulzus? Igyekeztem közérthető maradni, bár így biztosan vannak olyan fogalmak, melyek nem feltétlen értelmezhetőek, mint töréspont és társai. Erről is lesz szó legközelebb! Jó futást! Györgyi Források, adatközlők: Dömötör Edit: Pulzuskontroll - testsúlykontroll. Carita., 2005 Móra Ákos - A Polar Magyarország szakértője Dömötör Edit,  Polar Cardio Fitness Basic képzés
* Fontos! A fenti célok és információk kizárólag rám vonatkoznak, a saját edzettségi paramétereim alapján kerültek meghatározásra. A fenti célok meghatározásakor, több mint 10 éve aerobikoztam, tehát volt egyfajta alap állóképességem. Hiba lenne, ha bárki önmagára vonatkoztathatónak tartaná a fent leírt időegységeket. Van aki ettől sokkal gyorsabban és van aki sokkal lassabban felődik.  
 

TOVÁBBI ÉRDEKES TARTALMAK: Terheléses vizsgálat futók számára Pulzusmérés, biztonságos edzés Edzéstípusok a futásban