Mindent a futásról nőknek Blog
Írj nekünk

Ha először futod a félmaratont

Van egy pár kedves ismerősöm, aki most fogja lefutni élete első félmaratonját. Nekik és azoknak a futó bolondoknak:) írok most, akik az április 17-én először állnak oda a 21km rajtvonala mögé. JUjjjj de izgalmas!

Pár óra és eldördül a rajtpisztoly a 31. Telekom Vivicittá Félmaratoton. Vajon mit érezhetsz, Te, aki először állsz oda a félmaraton rajtjához? Kommentben szívesen elolvasnám. Ez egy csuda dolog. A félmaraton mindenképpen egy nagy mérföldkő egy futó életében. Egy olyan élmény, amit el fogsz mesélni olyan alkalmakkor, amikor megkérdezik Tőled, hogy milyen eredményeidre vagy büszke az életedben. Egy szabadidő sportoló számára mindenképp hatalmas eredmény egy ekkora táv leküzdése, és holnap Te ezt meg fogod csinálni.

OFF

[caption id="attachment_5971" align="alignleft" width="500"]Életem első félmaratonja, 2005-ben - (1:48:44). Életem első félmaratonja, 2005-ben - (1:48:44).[/caption]

Emlékszem, hogy amikor 2005-ben először lefutottam egyben a félmaratont, úgy éreztem magam, mint egy világbajnok.:) A kisebbik fiam akkor volt 8 hónapos, a nagy pedig 4 éves. (A kicsi még anyatejes volt. A befutó után, már mentem is, hogy anyai teendőimet ellássam.) Úgy éreztem magam mint egy HŐS! Még az időeredményem sem lett rossz 1:48 h volt.

Elhittem magamról valamit, és megcsináltam. Persze láttam én, hogy kis hazánkban is több ezren odaállnak a félmaraton rajtjához, de azért az is tudatosult, hogy több millióan pedig nem. (Most nem mennék bele a statisztikákban, hogy hány x-y év közötti potenciális futóval lehetne számolni e táv esetén. Nem is ez a lényeg.)

KEDVES LEENDŐ FÉLMARATONISTA!

A verseny előtti éjszaka tele vagy drukkal, nem tudsz másra gondolni, mint hogy holnap kiderül minden. Először kóstolsz bele a félmaraton kilométereibe, kiderül, hogy meg tudsz-e felelni a saját magad által meghatározott elvárásoknak, eleget edzettél-e, egy szóval sok mindent meg fogsz tudni magadról. Olyan dolgokat, melyeket eddig esetleg csak sejtettél, most bebizonyosodnak vagy megcáfolódnak.

Lehet, hogy egyedül leszel, és az is, hogy jön a család és a barátok. A versenyen elsősorban magadnak fuss! A családnak meg óriási köszönet jár, hogy tűrték azokat az órákat, amikor Te ellógtál futni, mondjuk a főzés vagy fűnyírás elől.

Ha egyedül leszel, akkor se feledd, hogy annak a sok nézőnek az útvonal mentén eszébe fog jutni, hogy "Ez az ember aki itt fut, hosszú hónapokig készült erre a próbatételre."

Nincs az az eredmény, ami rossz lehet. Ha megcsinálod a félmaratont, már győztes leszel.

A verseny előtti éjszaka, lehet, hogy nehezen tudsz majd elaludni. Emiatt semmiképpen se aggódj. Ha pont akkor este nem fogsz időben lefeküdni és éjfélkor idegesen nézed az órát, hogy "már ennyi az idő és én még mindig nem alszom", ne aggódj. 

Reggel jön majd az adrenalin és minden simán fog menni.

Ruha, rajtszám, chip, innivaló, ennivaló elő van készítve? 

[caption id="attachment_8136" align="alignleft" width="550"]A játék részleteiről a képre kattintva tájékozódhatsz! A játék részleteiről a képre kattintva tájékozódhatsz![/caption]

EGY NAPPAL A FÉLMARATON ELŐTT A KÖVETKEZŐKRE FIGYELJ

1. Könnyű, de tápláló ételeket fogyassz.

2. Nagyjából 6 óráig edd meg a napi adagod 90%-át, hogy legyen időd az emésztésre is. Felesleges a versenyen magadban cipelni a kaját, ki fog kívánkozni..:).

3. Új kajával már ne próbálkozz, csak olyat egyél amit már számtalanszor.  Ne csábulj el habos, krémes, nagyon rostos, nehéz húsételek felé.

4. Figyelj a hidratálásra, iszogass iso italt is a víz mellett.  2,5-3l folyadékot mindenképp fogyassz el!

5. Még futhatsz egy könnyű 3-5 kilométert, ha jólesik.

6. Ne stresszelj, ne pörögd túl a napot.

7. Nézz rá még egyszer a versenykiírásra, hol lehet parkolni, hány órakor lesz a rajt, van-e esetleg valami változás.

8. Vedd meg a reggelinek valót, hogy a verseny reggelén ne kelljen kapkodnod.

9. Készítsd ki a cuccaidat este!

Élvezd a versenyt, tedd oda magad, használd a frissítő állomásokat! A családból pedig kérj meg valakit, hogy a befutó pillanatát örökítse meg. Hiszen mivel fogsz dicsekedni? :)))))))))

[caption id="attachment_5972" align="alignleft" width="320"]Fantasztikus érzés befutni a célba. Fantasztikus érzés befutni a célba.[/caption]

HAJRÁ MINDENKINEK AKI A 31. TELEKOM VIVICITTÁN FUTJA ÉLETE ELSŐ FÉLMARATONJÁT!

Jó futást!

Györgyi